Es reprèn el judici per l'extradició d'Assange als EUA: les claus del cas
Manifestants donant suport a Assange el dia de la vista sobre la seva extració (Reuters/Peter Nicholls)

Es reprèn el judici per l'extradició d'Assange als EUA: les claus del cas

Aquest dilluns prossegueix a Londres el judici d'extradició als Estats Units de Julian Assange

RedaccióActualitzat

Prossegueixen les vistes per resoldre la petició d'extradició dels EUA contra l'activista i editor Julian Assange. La represa s'havia d'haver dut a terme el maig passat, però la situació de pandèmia global va obligar a posposar-ho. En aquest article us donem les claus del procés.


Qui?

Julian Assange, un "hacker" australià convertit en editor. El seu nom va circular amb força l'any 2010 quan Wikileaks, una plataforma dedicada a la publicació de filtracions, va distribuir un vídeo que mostrava un helicòpter de les forces armades dels EUA disparant contra una dotzena de civils a l'Iraq. Tots ells van morir en l'atac, inclosos dos treballadors de Reuters.

Després d'això, Wikileaks difondria milers de cables confidencials que han esquitxat autoritats d'arreu del món.

En un assaig publicat el desembre del 2006, Assange escrivia que la forma de govern contemporània és la conspiració: deixar la ciutadania fora de la presa de decisions, des de l'ombra i fora dels centres de poder democràtic. Per ell, quatre anys més tard, Wikileaks seria l'eina amb què deixar al descobert aquestes conspiracions.


Quan?

El viacrucis per combatre l'extradició d'Assange s'inicia l'any 2010, quan la judicatura de Suècia va exigir la seva extradició als funcionaris competents del Regne Unit sota càrrecs d'agressió sexual. Uns càrrecs que acabarien caient.

El 2012, davant d'una extradició imminent, Julian Assange va sol·licitar asil a l'ambaixada d'Equador fins que l'abril del 2019, coincidint amb un canvi de govern en aquest país, les autoritats consulars li van denegar la condició d'asilat i van permetre que les forces policials britàniques el detinguessin.

El febrer d'enguany es van iniciar les vistes per resoldre la demanda d'extradició de l'administració de Donald Trump, malgrat que Wikileaks va publicar correus privats que van comprometre la seva rival demòcrata, Hillary Clinton. Estava previst que el maig passat es reprengués el procés, però la crisi sanitària derivada de la Covid-19 ha obligat a posposar-ho fins avui dilluns.

Es reprèn el judici per l'extradició d'Assange als EUA: les claus del cas
Un manifestant, amb una mascareta amb un missatge de suport a Assange (Reuters/Peter Nicholls)


Què?

El govern federal dels EUA acusa Julian Assange de 18 càrrecs, 17 dels quals sota la llei d'espionatge i un càrrec sota la llei de frau informàtic i abús. Organitzacions com Amnistia Internacional consideren que l'editor i activista podria patir maltractaments i recorden que Assange podria ser el primer editor a enfrontar-se a càrrecs d'espionatge als Estats Units.

ARXIVAT A:
Julian Assange
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut