Es recupera la cabra catalana, que es creia extingida fa una dècada

El nombre d'animals no ha parat de créixer i ja n'hi ha al voltant de 200 pasturant per la Noguera, el Pallars, el Solsonès i el Bages

Actualitzat

El sector ramader està recuperant una espècie autòctona que es creia extingida, es tracta de la cabra catalana. Cada vegada n'hi ha més pasturant per la Noguera, el Pallars, el Solsonès i el Bages.

Mateo Carrocio, pastor, treu cada dia a pasturar un ramat de cabra catalana. Explica que pastura amb les cabres al voltant de 7 i 8 hores al dia, "necessiten muntanya, bosc i sortir". A la cabra de muntanya no li agrada estar tancada.  

Aquesta raça, que es caracteritza per les banyes gruixudes i llises, es donava per extingida, però fa nou anys se'n van recuperar alguns exemplars. Des d'aleshores, el nombre d'animals no ha parat de créixer i ja n'hi ha al voltant de 200.

El ramat creix, però aquest esforç de recuperar la cabra catalana està topant amb problemes burocràtics. I és que, ara per ara, el Ministeri d'Agricultura no reconeix la singularitat d'aquesta raça, i això impedeix als ramaders accedir a ajuts.

Ramat de cabra catalana

De la muntanya a la taula

Tot i això, els pastors busquen maneres de rendibilitzar el bestiar. En el ramat hi ha alguns exemplars de crestó, un animal molt apreciat pel gust de la seva carn.

Artur Boria, de l'associació Pastors Cabra Catalana, explica que són cabrits capats quan són jovenets i que es deixen créixer fins que fan la mida adulta, que és als tres o quatre anys. "Aquesta era la vocació d'aquest tipus de ramat tradicionalment", diu Boria.

Albert Marimon, del restaurant La Cava, és un dels cuiners que ha incorporat la cabra catalana a la seva carta, amb plats com el carpaccio de crestó amb chimichurri.

Marimon assegura que poder posar a la cassola un animal capat que ha passat dos o tres anys a la muntanya és un luxe. Per ell, el crestó "és un producte estrella".

La cabra catalana ja ha passat de la muntanya a la taula, però encara li queda camí per ser del tot reconeguda.

 

 

ARXIVAT A:
Ramaderia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut