La narcollanxa estava amagada al remolc del camió i preparada per salpar
L'accident d'un camió a Deltebre va permetre descobrir una narcollanxa dins, l'any passat

Es reactiva la ruta de l'haixix per mar del Marroc a Catalunya

L'entrada d'haixix conflueix en un moment en què les organitzacions criminals controlen el tràfic de marihuana estès per tot el territori

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto42

Fàtima Llambrich

Periodista de TV3. Crònica judicial i policial

@fatimallambrich

L'embarcació està atracada al port pesquer de les Cases d'Alcanar. Estem al mes de juliol, els dies encara són llargs, no es fa de nit fins ben tard i la gent passeja vora el mar a tothora.

En quatre mesos que fa que està en este port, només hauria tingut tres vendes a la llotja, això és poc negoci per pagar factures de gasoil i obtenir beneficis. És una embarcació d'arts menors, de les que porten un patró i un o dos mariners més. El cel és clar i lluminós quan encara no són les nou del vespre i algú s'adona que estan traginant uns fardells pesants des de la barca fins a l'interior d'un vehicle, d'una furgoneta. 

Esta falta de discreció els costarà unes detencions i el decomís de tota la mercaderia.

Hi ha qui alerta els Mossos d'Esquadra, primer hi envien policies de paisà, que ja no troben ningú a l'embarcació però que veuen que a dins hi ha fardells que podrien ser d'haixix. Els fardells d'haixix són molt característics, solen ser fets amb roba de sac i hi porten una nansa cosida per transportar-los amb més facilitat. Tots van identificats amb un nom o un número per tal de distingir a quin destinatari s'han de portar.

El cas l'investiga l'Àrea d'Investigació Criminal de les Terres de l'Ebre i treballen conjuntament amb Vigilància Duanera, que anava al darrere d'algun dels sospitosos. Han decomissat 42 fardells d'uns 35 quilos cadascun. És un indicatiu més que està repuntant l'entrada d'haixix per mar a les costes catalanes. 


Narcollanxes decomissades

L'equip Antidroga de la Guàrdia Civil a Tarragona ha fet diversos operatius policials en els últims mesos vinculats al tràfic d'haixix. Han decomissat una narcollanxa en un taller clandestí ubicat en un polígon industrial de Cambrils i també fardells de droga en platges del sud de Catalunya i han establert el vincle criminal entre organitzacions que operen a la zona de l'estret de Gibraltar i les que operen a Catalunya. 

L'haixix decomissat en platges del delta de l'Ebre i de l'Ametlla de Mar l'havien portat directament des del Marroc amb narcollanxes, que són unes embarcacions semirrígides que van equipades amb motors d'alta velocitat i que permeten als narcotraficants fer trajectes llargs pel mig del Mediterrani.

Carlos Gavilanes, cap de Vigilància Duanera a Catalunya, i el capità Héctor Muñoz, cap de la Unitat Orgànica de la Policia Judicial de Tarragona de la Guàrdia Civil; coincideixen a situar que esta ruta de la droga s'ha reactivat en l'últim any.


Torna la ruta Marroc-Catalunya

Tots dos recorden els finals dels anys noranta i els principis de la dècada dels 2000 com una època en què hi havia molta entrada d'haixix a Catalunya per via marítima, tant és així que en una ocasió Tarragona va superar els índexs d'haixix decomissat de Cadis, que és la província per on entra més haixix atenent a la poca distància que té respecte al Marroc.

Per què no el legalitzen, l'haixix?, es pregunta una persona condemnada a Catalunya per tràfic d'haixix i pertinença a organització criminal. Va estar treballant en el negoci il·legal del tràfic de drogues durant els anys 2000, va ser la seva època més bona. Es dedicava a la logística, a triar la platja on poder fer el desembarcament, a assegurar-se que la compra de la droga estava feta i que tothom estava activat perquè res sortís malament. Reconeix que el negoci dona molts beneficis, fins que el van detenir i empresonar. 

L'entrada d'haixix per mar i l'arrelament de les organitzacions criminals que s'hi dediquen coincideix en un moment que el tràfic de marihuana està molt estès a Catalunya.

Els Mossos d'Esquadra ja fa anys que alerten de la situació. Desmantellen una mitjana de dos plantacions al dia i han constatat com les organitzacions criminals s'han apropiat del negoci i com això ha implicat un augment de la possessió d'armes de foc i de la violència.

Al "30 Minuts" "Les arrels del narcotràfic" es posa sobre la taula la problemàtica, el risc que Catalunya entri a les portes d'una narcoeconomia.

 

ARXIVAT A:
DroguesMarihuana
Anar al contingut