Un anunci d'un pis de lloguer penjat en un balcó

Es reactiva el lloguer: baixen preus a Barcelona i Girona i pugen a Tarragona i Lleida

Sabadell i l'Hospitalet l'acompanyen en aquesta tendència negativa mentre que Badalona i Terrassa es mantenen en positiu

Actualitzat

Els mesos d'abril i maig, el mercat de lloguer va estar paralitzat mentre la població estava confinada arran del coronavirus. Al juny es va reactivar, amb una important baixada de preus a Barcelona respecte del mes anterior, segons les primeres dades. Girona, Sabadell i l'Hospitalet l'acompanyen en aquesta tendència negativa, segons dades del portal Idealista. Mentre que Badalona, Terrassa, Lleida i Tarragona es mantenen en positiu.
 

 

 

Els canvis que han tingut oferta i demanda aquests mesos expliquen la davallada a Barcelona. Per això, el sector es reinventa. L'associació d'apartaments turístics sosté que 3.900 pisos per a turistes han passat a l'arrendament de temporada o al mercat convencional. 

Això ha augmentat l'oferta del mercat de lloguer, però les empreses intenten centrar-se en un tipus de client que no és el veí de Barcelona, com ha explicat Silvia Escriche, Directora Rentbcn.

"Sí que hem vist que el perfil de client no és el veí de Barcelona. Ens contacten més empreses que porten els seus treballadors aquí i necessiten allotjament."

La caiguda mitjana de preus a Barcelona ha estat del 4,7%, segons el portal Idealista. Els districtes de Ciutat Vella, l'Eixample i Gràcia tenen caigudes superiors al cinc per cent. La resta de districtes més allunyats del centre de la ciutat registren caigudes menors al 5%, i només a Horta es dona un increment de l'1,6%.
 

 


Eduard Vilaplana, portaveu Idealista, ha explicat aquesta tendència a la baixa:

"El juny està donant senyals de rectificació a la baixa. El que passa és que el mercat de lloguer és molt àgil i flexible i veurem en els propers mesos si això s'ha de consolidar o és una senyal puntual."

La crisi del coronavirus ha fet que els llogaters hagin tingut una caiguda del seu poder adquisitiu per haver perdut la feina o per haver vist molt disminuïts els seus ingressos. Això ha tingut una traducció directa en el pagament del lloguer, ha explicat Sergio Cardona, de Fichero Inquilinos Morosos.

"Des del mes d'abril hem vist una gran quantitat de llogaters que no han pogut pagar puntualment la renta als propietaris. Més del 40% dels veïns s'han retardat en el pagament el mes d'abril. Durant els mesos de juliol i agost caldrà veure com afecta pel que fa a la morositat."

 

El govern espanyol acaba de renovar una pròrroga fins al 30 de setembre dels contractes de lloguer que havien de caducar, i també preveu la possibilitat de demanar una moratòria del lloguer per a les famílies vulnerables que tenen contracte amb grans tenidors. Però, segons els llogaters, amb això no n'hi ha prou. Així ho ha assegurat Jaime Palomera, del Sindicat de Llogaters.

"Estem veient molts esforços per part del sector immobiliari i de l'administració per impedir que aquests preus baixin perquè hi ha molts interessos i aquí el que cal és regular. Cal fer que hi hagi una proporció acceptable, assumible, entre el preu del lloguer i els interessos de la policia."

El sindicat de llogaters manté una vaga de lloguers en què diu que participen milers de persones.

 
ARXIVAT A:
Habitatge
Anar al contingut