Una de les pàgines de l'informe del Banc Popular censurada
Una de les pàgines de l'informe del Banc Popular censurada

Publiquen, però censurat, part de l'informe confidencial del Banc Popular

Consideren que és informació massa sensible, però els inversors perjudicats per la liquidació del banc reclamen saber aquestes dades censurades

RedaccióActualitzat

L'últim ensurt que va viure el sistema financer espanyol, el rescat en una nit del Banc Popular, encara genera interrogants. Aquest divendres, l'autoritat europea encarregada de dictar la liquidació ha publicat alguns dels informes que van fonamentar la seva decisió. Però l'informe està ple de frases censurades, ratllades en negre. És informació considerada massa sensible, però els inversors perjudicats per la liquidació del banc reclamen saber aquestes dades.

Dos dies abans que s'autoritzés la venda del Banc Popular al Santander per 1 euro, l'autoritat europea que va aprovar l'operació considerava que era solvent. L'entitat, però, va caure per una crisi de liquiditat, després d'una retirada massiva de dipòsits dels seus clients. La informació que consta en els documents confidencials que aquest divendres s'han fet públics també revelen que l'auditora Deloitte, que va fer la valoració del banc, va tenir només 12 dies, quan l'habitual hauria estat almenys 6 setmanes.

La mateixa consultora valora com a extremament curt aquest temps. Afegeix que no va tenir accés a certa informació crítica i que l'informe final tenia un alt grau d'incertesa.

Deloitte va calcular que en un escenari pessimista el capital del banc era de 8.000 milions negatius i en un d'optimista de 1.300 de positius. L'escenari base va ser de 2.000 milions negatius i això va fer que el popular s'adjudiqués al Santander per 1 euro.

Els accionistes van perdre la inversió i des d'aleshores han reclamat la publicació de la informació confidencial per comprovar si el procés es va fer correctament i poder així reclamar.

Avui han vist la llum part dels documents, però algunes dades clau estaven censurades i ratllades en negre. Vetades pel Banc Central Europeu.

El procés, per tant, no acaba. Hi ha pendent, per exemple, l'informe que explica què hauria passat si en lloc d'una venda urgent s'hagués optat per un procés de tancament ordenat. Queda per veure si en aquestes circumstàncies els inversors no hi haurien perdut tant.

Anar al contingut