Afectades per hipoteques referenciades amb l'IRPH

Es pot reclamar a la banca una part de les despeses hipotecàries, segons la justícia europea

La resolució del Tribunal Europeu de Justícia pot afectar 8 milions d'hipoteques, i caldrà que un jutge determini si el banc ha comès pràctiques abusives

Actualitzat

Els consumidors podran reclamar al banc que els torni les despeses de constitució i cancel·lació de la hipoteca quan el jutge estableixi que es van cobrar de manera abusiva.

És el que diu una sentència del Tribunal Europeu de Justícia que respon a les consultes per dos casos de Mallorca i Ceuta de Caixabank i el BBVA.

Les associacions de consumidors calculen que aquesta resolució pot afectar uns 8 milions d'hipoteques, entre les que encara estan vigents i les que s'han cancel·lat en els últims cinc anys, que és el període de prescripció.

la Moncloa ha aprovat una moratòria en el pagament d'hipoteques
 

Impost d'actes jurídics documentats

Ara bé, el tribunal europeu també avisa que no tots els diners es poden reclamar. Perquè adverteix que el jutge pot ordenar la devolució de les quantitats pagades en concepte de despeses de constitució d'hipoteques, com són el registre i la notaria, "excepte" en els casos que la legislació de cada país determini que la despesa anava a càrrec del client.

És per això que diversos advocats consultats per TV3 interpreten que serà difícil que els clients puguin reclamar els diners pagats per l'impost d'actes jurídics documentats (AJD) en les hipoteques anteriors a finals de l'any 2018.

Durant aquell any, el govern espanyol va obligar expressament la banca a assumir aquest cost, després d'una sentència polèmica del Tribunal Suprem.

Pujaran els preus dels habitatges
 

Repartir-ho al 50%

Ara mateix, la solució que estan adoptant els jutjats que es troben amb reclamacions per despeses de constitució d'hipoteca és la de repartir-les al 50% entre client i banc, d'acord amb la doctrina del Tribunal Suprem.

Segons fonts bancàries, el TJUE "no obliga" els bancs a pagar l'impost d'actes jurídics documentats; interpreten, també, que la sentència no contradiu la doctrina del Suprem, i dona llibertat als jutges per decidir segons cada cas.

Manifestació contra les clàusules sòl davant del Banc d'Espanya
 

La sentència explica també que els jutges espanyols han de determinar si, per exemple, la comissió d'obertura que es va cobrar als clients per constituir la hipoteca es va explicar de manera "clara i comprensible", i si es correspon a un servei efectivament prestat per part del banc. Si no és així, el consumidor pot reclamar recuperar els diners.

Els tribunals estan donant la raó als consumidors en diverses sentències, també en qüestions com les clàusules terra.

El Tribunal de Justícia Europeu va sentenciar aquest juliol que les clàusules renegociades es poden anul·lar i que els clients poden anar als tribunals encara que s'hagin compromès a no fer-ho

ARXIVAT A:
BancaEconomia de butxaca
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut