És possible viure sense plàstics? El repte de no comprar aliments envasats

Els catalans generem 631 milions d'envasos l'any, un 60% més que l'any 2000 
És possible viure sense plàstics? El repte de no comprar aliments envasats

És possible viure sense plàstics? El repte de no comprar aliments envasats

Els catalans generem 631 milions d'envasos l'any, un 60% més que l'any 2000 
Redacció Actualitzat
TEMA:
Medi ambient
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Engegar/Aturar Silenciar Pujar el volum Disminuir el volum Instruccions per interactuar amb el player
imatge

Aquesta setmana contra la contaminació hi ha el repte de no consumir aliments envasats en plàstic. Una crida perquè els consumidors agafin consciència i pressionin envasadors i supermercats per reduir la sobreplastificació, i també l'administració perquè legisli contra el plàstic.

A Catalunya generem 400.000 tones anuals d'envasos lleugers, és a dir, els que van al contenidor groc: safates de porexpan, ampolles de plàstic, brics i llaunes. Només amb ampolles d'aigua de plàstic d'un sol ús, els catalans generem 631 milions d'ampolles d'aigua d'un sol ús cada l'any, un 60% més que l'any 2000.

 

El 35,5% dels plàstics que s'usen al món van destinats a envasos del sector alimentari. Un plàstic, el dels envasos, que ja representa la tercera part de tots els que es fan servir.

 

És possible viure sense el plàstic d'un sol ús? El més habitual als supermercats són les bosses per pesar la fruita o els pots de sabó. Però es poden evitar tots aquests residus. Requereix, això sí, una mica de voluntat.

 

La Jenny Berengueras, com a consumidora, en va prendre consciència, i ja fa tres anys que compra d'una altra manera:

"Jo vaig començar agafant la meva bossa de reciclatge i mirant a veure què hi havia, de què n'hi havia més, i què podia ser substituïble. Llavors vaig començar amb les ampolles d'aigua, també hi havia brics de llet, i a partir d'aquí ja vaig anar buscant alternatives."

 

El primer pas va ser comprar en bosses de roba en comptes d'agafar-ne de plàstic, i buscar aquells establiments que li permetien comprar més a granel i portar la carmanyola de casa. També ha canviat la compra del detergent.

 

Comprar així no li suposa un esforç econòmic, però sí una inversió de temps.

"Planifiques el dia, on estaràs, per on passaràs, i si necessites alguna cosa, doncs ja emportar-te el teu envàs per comprar-ho. Ho has de posar en una balança si t'importa prou el tema dels residus per fer-ho o no."

 

Millor reutilitzar que reciclar

La Núria Serra, propietària de Handsel and Granel, explica que cada cop tenen més demanda i que es redueix més l'ús del plàstic, però assegura que abans de reciclar és més important reduir-ne l'ús i reutilitzar:

"Reciclar és l'últim que hem de fer. Primer hem de reduir, després hem de reutilitzar, hem de reparar, però reciclar hauria de ser l'última opció."

 

El que creu és que cal agafar més consciència:

"Jo crec que hi ha una franja d'edat que és la que costa més, que és la franja intermèdia que hem viscut en l'abundància, sense conscienciar-nos de tots aquests temes i ara de mica en mica anem agafant més consciència."

 

Excés de plàstic als supermercats

Les entitats ecologistes fa temps que reclamen un canvi. Deixar de comprar productes envasats en plàstic aquesta setmana és l'últim repte que han llançat per cridar a una responsabilitat compartida.

Rosa Garcia, directora de Rezero, parla de l'excés de plàstic als supermercats i de la responsabilitat de tots plegats:

"Qui posa en el mercat el producte, els envasadors, els distribuïdors, ells són els que ens faciliten a nosaltres que la meva bossa de la compra estigui més o menys plastificada. Després l'administració, perquè té la capacitat de regular, d'establir normatives, de fomentar la reutilització, la venda a granel, de penalitzar inclús econòmicament aquest sobreembolcallat. I després el consumidor."

 

 

La Jenny reflexiona sobre les imatges que ens arriben del plàstic al mar i sobre com ho podem canviar com a consumidors:

"Tots ens posem les mans al cap no, quan veiem a les notícies una balena que ha aparegut morta a la costa amb la panxa plena de plàstics. I en canvi, tots nosaltres podem fer alguna cosa per això".

ARXIVAT A:
Medi ambient

VÍDEOS RELACIONATS