Introduir aliments amb gluten abans dels 6 mesos podria prevenir la malaltia celíaca
La malaltia celíaca obliga a evitar els aliments amb gluten

Es podria prevenir la malaltia celíaca introduint aliments amb gluten als nadons

Un assaig fet a Anglaterra i Gal·les mostra que als 3 anys cap dels infants que havien pres aliments amb gluten no tenien reacció a aquesta proteïna

Actualitzat
TEMA:
Salut

Introduir aliments amb gluten a partir dels 4 mesos d'edat podria prevenir la malaltia celíaca als 3 anys, segons un estudi fet a Anglaterra i al País de Gal·les.

L'assaig clínic s'ha publicat a la revista JAMA Pediatrics i l'ha realitzat un equip liderat per Kirsty Logan, del Grup de Recerca en Al·lèrgia Pediàtrica del King's College, de Londres.

Actualment, no hi ha estratègies per prevenir la malaltia celíaca, una reacció a la ingesta del gluten, una proteïna present al blat, el sègol, l'ordi, la civada, l'espelta, el kamut i el triticale. Es deu a una predisposició genètica i es considera la malaltia crònica intestinal més freqüent al món occidental.

El 2008, La Societat Europea de Gastroenterologia, Hepatologia i Nutrició Pediàtriques (ESPGHAN) va elaborar unes directrius per introduir blat als nadons d'entre 4 i 6 mesos i així prevenir l'aparició de la malaltia. Es basava en estudis observacionals; és a dir, no en assaigs clínics en què es poden controlar totes les variables.

Assaigs clínics posteriors no van trobar evidència d'aquest efecte de prevenció en infants d'alt risc, però només en un s'havia introduït blat abans dels 6 mesos.

A l'estudi que s'acaba de publicar es va introduir el gluten abans i en grans quantitats, superiors a les recomanades per l'ESPGHAN per prevenir la malaltia.
 

Cap cas entre els que van prendre gluten

Hi van participar més de mil infants, dels quals aproximadament la meitat eren nens I l'altra meitat nenes. Es van dividir de manera aleatòria en dos grups.

A uns se'ls va donar, des dels 4 mesos, sis aliments al·lergènics –cacauet, sèsam, ous de gallina, let de vaca, bacallà I blat–, juntament amb la llet materna. En el cas del blat, se n'administraven 4 grams, amb dues galetes de blat a la setmana.

L'altre grup va rebre una alimentació exclusivament amb llet materna fins als 6 mesos.

Als 3 anys es va fer una anàlisi a tots els participants. I es va veure que al segon grup hi va haver un 1,4% de nens amb malaltia celíaca, mentre que al primer grup no n'hi havia cap. Si bé la diferència és petita, la baixa incidència de la malaltia en la població de 3 anys fa que, per als autors, sigui estadísticament significativa.

Segons els investigadors, això suggereix que introduir de manera precoç aliments amb gluten podria prevenir l'aparició de malaltia celíaca, si bé assenyalen que caldran més estudis per comprovar-ho.

ARXIVAT A:
Salut Alimentació
Anar al contingut