Que els nens tinguin por de sortir al carrer després de tants dies és un sentiment normal (PIXABAY)

És "normal" la por de sortir d'alguns infants i "no s'han de forçar", segons els experts

Els experts recomanen parlar amb els infants de les pors que tenen i posar-se al seu lloc alhora que se'ls encomana seguretat

RedaccióActualitzat

En Lucas té 5 anys, i expressava així el seu sentiment el dia abans de poder sortir al carrer.

"Tinc una miqueta de por perquè, com que els metges no han pogut trobar encara cap vacuna, prefereixo quedar-me a casa."

En Lucas té "una mica de por"; després de tants dies s'ha acostumat a jugar a casa, i potser hi ha coses que no entén o que l'amoïnen. Potser sortirà igualment o preferirà quedar-se a casa.

Molts s'han acostumat a estar-se a casa després de tants dies de confinament (PIXABAY)

Segons els psicòlegs, la por i la frustració són respostes emocionals que es poden esperar dels nens davant del desconfinament, tot i que la primera reacció de la majoria de nens i nenes és d'alegria.

Però, i si no volen sortir, després de tants dies? Com han d'actuar els adults amb els menors que expressen aquesta por de sortir? Els han de forçar? Què és millor per als infants?
 

"No els hem de forçar a sortir"

Antonio Moreno, cap de Pneumologia Pediàtrica Vall d'Hebron, assegura que no s'ha d'obligar els nens i les nenes a sortir, però que sortir els anirà bé: 

"No hem de forçar els menors que no volen sortir.  Amb mesures, poden sortir tots els menors i serà bo per a ells."

Maria Elías, psicòloga clínica infantil de l'Hospital Sant Joan de Déu, explica que, contraposats a l'alegria i el desig de sortir, la por i la frustració són dos sentiments que poden aparèixer:

"Són dues emocions que no són tan positives, difícils de manegar. La frustració pel fet que la sortida no serà la que ells esperen, hauran de tornar a casa abans d'hora, no podran quedar amb els amics, no s'hi podran atansar... I la por sobretot en els nens o nenes quan a casa hi ha hagut familiars que han passat la malaltia o hi ha hagut pèrdues de persones significatives."

Sigui quina sigui la reacció dels infants, és important estar atent a les seves emocions i acompanyar-los. Els experts recomanen transmetre un missatge honest i realista, alhora que tranquil·litzador i amb un llenguatge ajustat a l'edat. 

Si tenen por, cal parlar amb els nens i posar-se al seu lloc (ACN/Mar Vila) (ACN/Mar Vila)


"És normal poder sentir por al sortir al carrer"

El Consorci d'Educació de Barcelona també ha donat pautes sobre com fer aquest desconfinament parcial i davant la possible por dels infants de sortir al carrer. Ho ha fet en un document que ha fet arribar a les famílies.
 

El Grup d'Emergències Psicosocials del Consorci assegura que la por "és una emoció natural" per a qualsevol persona que s'enfronta "a una situació que ha generat incertesa sobre el nostre futur, un repte nou o una amenaça en sentit ampli (física, psicològica, social...)". I afirma que, per això, és normal que els nens i les nenes puguin sentir por al sortir al carrer.

En aquest sentit, dona una sèrie de consells:

  1. La por s'encomana. Cal ser conscients que, segons el que es parli a casa sobre la Covid-19, el confinament i la sortida al carrer, augmentarà o es reduirà la por de les criatures.
  2. Encomanar seguretat. El que es manifesta a través de les emocions, paraules i comportaments hi influirà, en un sentit o en un altre.
  3. Parlar de la por: És recomanable compartir i parlar de les pors que apareguin. Parlar-ne amb tranquil·litat i transmetre als infants que és normal sentir por.
  4. Posar-se a la seva pell. Cal validar la seva por, és a dir, fer-los entendre que els pares accepten el que senten els infants i que es posen en la seva pell.
  5. Informació veraç. Una manera de combatre la por és tenir informació veraç sobre la situació i sobre el que es poden trobar al carrer (persones amb mascaretes, botigues tancades, cues als supermercats...).
  6. Explicació ajustada a la seva edat. Fer una explicació que puguin entendre amb el seu llenguatge del que s'ha comentat fins ara i dels motius de les autoritats sanitàries per decidir que poden sortir una estona cada dia, ajudarà a reduir la seva por.
  7. Comportament útil. Val la pena recordar als infants que es contribuirà a reduir els contagis si se segueixen les orientacions de les autoritats sanitàries durant el passeig pel carrer i les de neteja quan es torni a casa.

 

És poc perillós, per als infants en general, sortir al carrer (ACN/Mar Vila)

"No és perillós sortir"

El doctor Antonio Moreno, en l'entrevista al canal 3/24, com a cap de Pneumologia Pediàtrica Vall d'Hebron, ha explicat que en general no és perillós per als menors sortir al carrer.

"Avui és un dia que estem molt contents perquè ja tenim els nens al carrer i, per tant, la malaltia està més controlada. Aquest virus infecta menys els nens i produeix una malaltia més lleu en ells. Per això, han de poder sortir amb tranquil·litat."

Segons el doctor Moreno, cal vigilar una mica més els menors que tinguin alguna malaltia prèvia, "però extremant les mesures de seguretat no hi ha d'haver problema", ha afegit.

"Els nens amb asma o amb al·lèrgies poden sortir amb tranquil·litat." 

Finalment, ha recomanat que no es portin joguines en les passejades, perquè "tot el que es tregui s'ha de poder netejar bé quan tornem a casa."

ARXIVAT A:
Coronavirus Menors
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut