La crescuda de la riera de Vilassar de Mar ha arrossegat un cotxe amb el conductor dins, que ha pogut ser rescatat (Bombers)

800 trucades per incidències per la pluja i un home rescatat a la riera de Vilassar

Les pluges afecten sobretot la costa central i també es fan notar al Ripollès, que acumula precipitacions de més de 100 litres

RedaccióActualitzat

Aquest diumenge continua activa l'alerta del pla Inuncat, el Pla Especial d'Emergències per Inundacions a Catalunya, arran del risc de pluges fortes que poden anar acompanyades de calamarsada i altres fenòmens meteorològics violents.

Fins al migdia, afectaran sobretot la meitat nord del país, i a la tarda es concentraran al litoral, entre el nord de la Costa Daurada i el sud de la Costa Brava, i també a l'oest del Pirineu

Fins a la 1 de la tarda, el telèfon d'emergències 112 ha rebut 800 trucades relacionades amb incidències causades per les pluges.


Les comarques del Baix Llobregat i del Barcelonès són les que més trucades han generat, al voltant d'un 20% cadascuna, per davant del Montsià (17,65%) i del Maresme (12,18%).

La resta de les comarques que han generat més trucades són els Vallesos, el Baix Penedès, el Garraf, el Tarragonès i la Selva.

Per municipis, des de la Ràpita i Sant Feliu de Llobregat s'han fet més de 100 trucades; des de Barcelona, gairebé un centenar.


Retards a l'aeroport del Prat

L'episodi de tempestes ha arribat aquest diumenge a les Balears, on el vent ha tombat arbres i ha fet volar cobertes i altres elements.

Cel de tempesta sobre Andratx, a Mallorca (EFE/Cati Cladera)

A més, ha obligat a cancel·lar algun vol i a desviar cap a Alacant, València i Barcelona vols que havien d'aterrar a Mallorca, cosa que ha causat, de retruc, retards d'uns 45 minuts de mitjana al Prat. També als aeroports de Mallorca, Menorca i Eivissa. 

A la ciutat de Barcelona, la pluja ha interromput la circulació pel túnel de la plaça Espanya durant un quart d'hora per acumulació d'aigua. La Guàrdia Urbana ha informat del tall minuts després del migdia, i abans de dos quarts la incidència ja estava resolta.


Crescuda de rieres al Maresme i de rius al Ripollès​

Al Maresme, les pluges intenses s'han fet notar des de bon matí i de seguida han fet créixer les rieres. A Vilassar de Mar, els Bombers de la Generalitat han rescatat sa i estalvi el conductor d'un cotxe arrossegat per la crescuda de la riera, que ha quedat encallat sota un pont.

A Cabrera de Mar s'han produït petites inundacions en diversos llocs, com l'estació, sense conseqüències greus.

Pas inferior inundat a Cabrera de Mar

Pel que fa a la precipitació acumulada, destaquen els 75 litres registrats al Masnou, els 46 litres a Canet de Mar o els 40 litres a Cabrera de Mar.

 

 

 

 


Al Ripollès s'han obtingut els registres més alts d'aquest episodi, per sobre dels 100 litres per metre quadrat: fins a 128 a Camprodon, i 101 a Molló.

Camprodon, aquest matí (CCMA)

A Camprodon, aquest diumenge al matí, el Ter baixava cabalós per sota el conegut pont medieval.

 


Molló la pluja ha fet créixer el Ritort.


Protecció Civil reitera la crida a la prudència, perquè en diversos punts es poden arribar a acumular 100 litres per metre quadrat. I a no aparcar en rieres ni zones inundables.


Operació tornada sense carrils addicionals

Aquest diumenge de pluges i tempestes coincideix amb l'operació tornada de moltes persones que acaben les vacances.

El Servei Català de Trànsit (SCT), preveu el retorn de 247.000 vehicles a l'àrea de Barcelona i recomana planificar aquests desplaçaments tenint en compte les condicions meteorològiques i també el fet que, precisament a causa d'aquest previsió de pluges no es podran muntar els habituals carrils addicionals per facilitar la circulació per algunes vies. 


Nit i matinada de pluges

Durant la nit les precipitacions han anat travessant el país des del sud, on les tempestes han causat danys materials i han perjudicat conreus.

Al Poblenou del Delta, a Amposta, es calcula s'ha malmès la meitat de la collita d'arròs, segons ha valorat el sindicat Unió de Pagesos, que també té constància de més afectacions al Montsià, a Sant Jaume d'Enveja i la Ràpita.

Encara al Montsià, l'episodi de tempestes també ha afectat els conreus d'oliveres. A Freginals, per exemple, ha caigut o s'han malmès molta oliva.

Vidre d'un cotxe esquerdat per la calamarsada a la Sénia (ACN/cedida per Ainhoa Bel)

A la Sénia, al Montsià, diversos cotxes han acabat abonyegats o amb els vidres trencats per la pedra que ha caigut, que també ha trencat elements com claraboies, canonades o plaques solars.

Els llamps han causat dos focus d'incendi a Sant Feliu de Llobregat (Bombers de la Generalitat)

Més al nord, al Baix Llobregat, dos llamps han causat un incendi en una zona de vegetació de difícil accés de Sant Feliu de Llobregat.

A la resta del país, el pas de les pluges no ha causat danys.

ARXIVAT A:
Meteorologia
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut