Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

"On són les putes urnes? Hòstia!", els vídeos gravats per la Policia Nacional l'1-O

Les imatges corresponen als col·legis electorals Nostra Llar de Sabadell, Mediterrània, Ramon Llull i Via Favència

Actualitzat

Surten noves gravacions fetes per la Policia Nacional durant les intervencions que van fer als col·legis electorals durant el referèndum de l'1 d'octubre.

El Diario.es publica 4 d'aquests vídeos, Un d'ells és el de l'escola Nostra Llar de Sabadell, on havia de votar la presidenta del Parlament Carme Forcadell. El jutge de Sabadell va arxivar les denúncies perquè no va poder identificar cap dels agents.

Col·legi Nostra Llar de Sabadell

El diari publica extractes d'aquesta gravació, d'una mitja hora de durada, on es pot veure quan els agents antiavalots decideixen fer fora les persones que es concentraven a les portes de l'escola.

Un cop es van obrir pas, els policies van trencar els vidres de l'entrada a cops de mall. A l'interior, els membres d'una mesa els reben mans enlaire sense oposar resistència. Un desplegament d'agents per tot l'edifici busca les urnes del referèndum trencant a cops de mall totes les portes que troben tancades. L'agent que duia el mall fa broma dient que és "el serraller 24 hores, servei d'urgència". Però després de 10 minuts d'escorcoll no troben cap urna. La frustració es reflecteix en el comentari d'un dels agents, que ja no sap on mirar: "On són les putes urnes? Hòstia!"

Vídeo d'interès: 1-O, un any després: l'Escola Nostra Llar de Sabadell

Escola Mediterrània

L'Escola Mediterrània va ser un dels primers objectius de la Policia Nacional el matí de l'1 d'octubre. A les 8 del matí els agents treien les persones que hi havia davant del col·legi electoral, on hi havia persones grans, una persona amb sang al cap i altres amb els braços enlaire. L'agent que porta la càmara anima els companys: "Seguim traient, seguim, vinga!"

El comandament de l'operatiu que va actuar en aquesta escola i un subinspector estan doblement investigats per la intervenció a l'Escola Mediterrània com a les Escoles Pies de Sant Antoni i a l'IES Pau Claris.

Escola Ramon Llull

Els votants que van acudir a l'Escola Ramon Llull l'1 d'octubre es van agafar els uns amb els altres per evitar que els policies hi entressin.

L'agent que duia la càmera intenta convèncer una noia que surti. "Després, quan hi hagi una desgràcia, no digueu que ha sigut la policia."

"També direu que allò dels Sanfermines va ser violació", afegeix un altre agent, en relació amb el cas de La Manada.

La gent es manté ferma. Una dona de mitjana edat diu que no es pensa moure i un agent l'arrenca i la llança d'una revolada. Els antiavalots decideixen treure tothom estirant de braços, caps i peus sense miraments. "Sortireu igualment, amb mal o sense, no tenim pressa."

La resistència va durar una hora. Cap a les 9 del matí els agents van acabar entrant i van requisar les urnes i les paperetes. Va ser un dels primer col·legis que es va tancar.

Quan la comitiva policial va sortir del col·legi hi va h aver diverses càrregues. En una d'elles Roger Español va perdre un ull pel tret d'una pilota de goma. El jutge ha imputat un total de 13 agents per la intervenció desproporcionada que es va fer a l'Escola Ramon Llull i també a Roger Español per llançar una tanca a un policia.

El col·legi Via Favència

La intervenció de la policia a l'Escola Via Favència de Nou Barris a Barcelona va ser més ràpida i sense resistència per part de les persones que hi havien anat a votar. Malgrat tot, els agents van actuar de forma brusca, empenyent la gent.

Els antiavalots van franquejar el pas dels agents de la brigada d'informació, que van ser els que es van endur les urnes i les paperetes. Els agents també van identificar les persones que hi havia a les meses. L'operació es va fer en 5 minuts.

La memòria audiovisual de l'1-O

ARXIVAT A:
Referèndum 1-OProcés catalàPolicia NacionalDrets humans
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut