Es dupliquen en 5 anys les denúncies per delictes d'odi a Catalunya

El Ministeri de l'Interior activa una campanya per animar a denunciar totes les actitud discriminatòries, perquè es calcula que 8 de cada 10 no arriben a la policia

Roger RoviraActualitzat
Es doblen a Catalunya en 5 anys les denúncies per delictes d'odi, però entitats socials i administracions es mostren convençudes que no surten tots els casos. Per això, el Ministeri de l'Interior ha engegat una campanya per animar a denunciar totes les actituds discriminatòries.

Els delictes d'odi com el racisme, l'homofòbia, la discriminació per creences religioses i per ideologia són dels que més han crescut els últims anys.

L'any passat a Catalunya es van denunciar a la policia 514 casos d'aquests tipus, una mica menys que el 2018, segons dades del Ministeri de l'Interior. Fa cinc anys, va haver-hi 214 denúncies, de manera que el nombre s'ha més que duplicat.

 

 

8 de cada 10 casos no es denuncien

Aquest augment es pot deure a un augment de delictes com a tals, però també a un augment de les denúncies.

De fet, les administracions i entitats socials calculen que aquestes xifres no són del tot reals perquè molts casos no arriben a la policia, i per això han engegat una nova campanya de sensibilització perquè es denunciï. Es calcula que només 2 de cada 10 casos es denuncien. La resta queden impunes.

 

 

L'homofòbia i la discriminació per orientació sexual, amb 101 denúncies l'any passat, segons el Ministeri de l'Interior, és el delicte d'odi que més ha augmentat a Catalunya.

 

També la xenofòbia i el racisme, amb 119 denúncies per amenaces, injúries i agressions, principalment.

Alícia Rodríguez, del Servei d'Atenció i Denúncia de SOS Racisme, considera que la justícia té molt marge per millorar:

"Per nosaltres és una xifra bastant desvirtuada. En l'àmbit judicial podríem dir que hi ha una manca de sensibilitat per identificar la motivació per racisme i es qüestiona la mateixa víctima".

Es dupliquen en 5 anys les denúncies per delictes d'odi a Catalunya
L'homofòbia, un dels àmbits en què més creixen les denúncies per delictes d'odi a Catalunya (Ministeri de l'Interior)

 

Ara s'actualitzaran els protocols policials perquè els agents tinguin una relació clara de les conductes que poden ser delictes d'odi i es reforçarà l'acompanyament a les víctimes.

Internet és el terreny on es vol posar el focus, per perseguir els delictes d'odi als missatges a través de les xarxes.

Els delictes per ideologia, quan la víctima és discriminada pel seu pensament polític i social, és un altre dels casos més denunciats a Catalunya. Fins fa cinc anys, amb cap denúncia registrada; el 2018 amb un pic de més de 300, i l'any passat, amb 253 denúncies, gairebé la meitat de les que hi va haver a tot l'estat espanyol.

 

 

ARXIVAT A:
JudicialDelicte d'odiFernando Grande-MarlaskaRacismeXenofòbia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut