Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

Es disparen els crèdits al consum

Els experts recomanen estar alerta davant dels crèdits ràpids, tenir clar quin és el tipus d'interès que cobren i esgotar les alternatives abans d'acudir-hi

RedaccióActualitzat

Els crèdits al consum, als quals moltes famílies recorren per comprar els electrodomèstics, els mobles, el cotxe o un viatge, tornen a estar a l'alça. L'any passat van créixer gairebé un 20%. Les famílies ja no estan tan endeutades i hi ha més confiança en l'economia com apunta Gerard Costa, professor de Màrqueting d'Esade:

"Durant la crisi, moltes compres es deixaven 'per a l'any que ve'. Nevera, electrodomèstics, automòbils... Ara pot produir-se l'efecte contrari."

Nou "boom" dels crèdits ràpids
L'increment del consum està fent que també augmentin els crèdits per finançar-lo. En aquest negoci, grans magatzems i hipermercats competeixen amb altres intermediaris financers especialitzats en els crèdits ràpids i la banca, que també hi ha començat a entrar.
Les financeres que donen crèdits ràpids s'estan menjant bona part del fort creixement dels crèdits al consum i personals que hi torna a haver perquè els consumidors les veuen com una decisió de compra més.

A quin preu?
Segons l'organització de consumidors ADICAE, a l'estat espanyol el crèdit al consum es paga un 72% més car que a la mitjana de l'eurozona. El tipus d'interès mitjà està en el 8,72% anual, "però trobem crèdits al consum molt estesos al 13%, i això sense tenir en compte els interessos de demora", explica el seu coordinador, Àlex Daudén.

Per poder comparar i tenir clar què es paga i a quin preu, Gerard Costa, recomana fixar-se en el TAE (la taxa anual equivalent), que ens diu el cost efectiu d'un préstec en un any, tenint en compte les comissions i despeses a pagar per al consumidor.

Què cal vigilar?
Els experts alerten dels perills que comporten la facilitat i la rapidesa a l'hora de disposar dels diners i aconsellen analitzar abans què ens costarà i comparar les opcions que tenim.

Gerard Costa, professor de Màrqueting d'Esade:

"Primer, no truqui a cap porta. Demani a casa seva, als amics, demani a la feina si hi ha possibilitat d'un avançament."

Àlex Daudén, coordinador de l'Associació d'Usuaris de Banca AICEC-ADICAE:

"S'ha de mirar les condicions, quina és la TAE, la quota mensual que ens quedarà, si podem fer-hi front. I cal recordar que podem utilitzar el nostre dret de desistiment, en catorze dies podem desistir del contracte que hem signat, sempre que la contractació s'hagi fet a distància".

VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut