Vehicles circulant pel recinte duaner de la Farga de Moles (ACN/Albert Lijarcio)

Es dispara la quantitat de diners confiscats a la duana amb Andorra

Fins al setembre, s'han intervingut 1,2 milions d'euros per blanqueig de capitals a la Farga de Moles, entre Andorra i l'Alt Urgell

Des de principi d'any, als controls duaners s'han descobert 1,2 milions d'euros que s'intentaven passar il·legalment per la Farga de Moles, entre l'Alt Urgell i Andorra. Són dades de l'Agència Tributària entre el gener i el setembre i ja representen quatre vegades més del que es va intervenir durant tot l'any passat.

En aquests mesos, s'han aixecat 57 infraccions de la normativa sobre blanqueig de capitals, que sumaven un total d'1.201.213,84 d'euros intervinguts. El 2021 es va tancar amb 19 actes i 276.994,44 d'euros intervinguts, unes dades similars a les de 2019, abans de la pandèmia, que eren de 22 actes i 316.944,43 d'euros decomissats.

Fa de més mal comparar amb l'any 2020, per les restriccions de mobilitat de la covid, que van fer baixar les xifres fins a les 7 actes i 130.460,00 d'euros trobats en aquesta duana.

Un representant de l'Agència Tributària en un control a la duana (ACN/Albert Lijarcio)

Aquest tipus d'infraccions són més freqüents en etapes de recessió econòmica, segons explica el cap de servei de viatgers de la duana, Emilio Ballano, que diu que el trànsit a la frontera amb Andorra és diari i constant i que "no deixa de ser un reflex de la societat i del moment que es viu en l'actualitat". 


Baixa el contraban de tabac

En el cas del contraban de tabac des d'Andorra, s'han aixecat 53 actes entre el gener i el setembre, amb un valor total de 65.089,76 d'euros.

Durant tot l'any passat, van ser 73 actes, amb 124.471,39 d'euros. Al 2020, en plena pandèmia, el valor del tabac intervingut va ser de 79.079,15 d'euros i es van aixecar 53 actes. El 2019, es van obrir 197 expedients amb un valor global del tabac decomissat de 288.638,90 d'euros.

A banda de la pressió dels controls, el sergent de la Guàrdia Civil Fernando Álvarez, cap accidental de la duana de la Farga de Moles, creu que ja "no interessa tant" com a negoci perquè el nombre de fumadors ha anat baixant i perquè no hi ha tanta diferència amb el preu de venda a Andorra. També han detectat que bona part dels decomisos són per a l'autoconsum o per distribuir entre familiars i amics de la persona infractora.

La resta d'actes de contraban, que principalment inclouen begudes alcohòliques, rellotges, material fotogràfic i perfums, se situen en 52 actes i un valor de 117.917,26 d0euros en els primers nou mesos del 2022.

Amb els productes d'electrònica, hi ha hagut un descens d'expedients oberts, que s'atribueix al fet que la diferència de preu és menor en comparació a anys enrere.

Vehicles procedents d'Andorra al carril de res a declarar (ACN/Albert Lijarcio)

Més armes de contraban

En canvi, els responsables de duanes han detectat més moviment d'armes comprades al Principat, on les defenses elèctriques conegudes com a Taser es poden trobar fàcilment i a preus assequibles.

"La gent no sap o no vol saber que és il·legal el seu trasllat, és a dir, és legal comprar-la i tenir-la a Andorra, però no portar-la a Espanya", explica Álvarez, que afegeix que passa el mateix amb les defenses extensibles, de les quals l'ús està prohibit més enllà de les persones autoritzades.


Cotxes i autocars

Segons el cap accidental de la duana, no hi ha un "perfil únic i exclusiu" d'infractor, com el que es pot detectar en d'altres punts fronterers com ara el de Gibraltar.

Pel que fa als controls aleatoris de vehicles que es duen a terme al recinte de la Farga de Moles, els agents de la Guàrdia Civil solen observar "si els seients van tapats amb una manta o si hi ha un excés d'equipatge" en relació amb els dies d'estada dels viatgers al Principat.

També fan el mateix amb els autobusos, ja que han constatat que hi ha gent que intenta infringir la llei en aquest tipus de transport i "espera que hi hagi menys pressió, tot i que en realitat és la mateixa".

ARXIVAT A:
Frau fiscalAndorra
Anar al contingut