L'augment de demanda de gasolina, amb les vacances, fa pujar els preus (Europa Press/A. Pérez Meca)

Es dispara el preu de la benzina i s'acosta als màxims històrics

La gasolina sense plom val 1,40 euros de mitjana, preus de fa vuit anys, i un 20% més que el juliol de l'any passat

El preu dels carburants fa temps que va a l'alça i encara han pujat més coincidint amb el primer cap de setmana de juliol, amb més desplaçaments per les vacances.

En algunes estacions de servei, aquest cap de setmana, el litre de gasolina sense plom de 95 costa més d'un euro i mig, a prop dels màxims històrics.

De tota manera, a les gasolineres catalanes, el preu mitjà de la gasolina sense plom de 95 se situa en 1,40 euros el litre, un preu que no es veia des del 2013 i un 20% més car que el juliol de l'any passat.

Pel que fa al cost del gasoil, se situa en 1,25 cèntims el litre, de mitjana.

La demanda puja amb les ganes de sortir, després de mesos de restriccions, i amb una situació econòmica millor que al començament de la pandèmia, cosa que es tradueix també en preus més alts.

Darrere de l'escalada de preus dels carburants que hi ha hagut l'últim any, hi ha l'augment del preu del petroli, que ha passat dels 40 dòlars als 75 actuals.


Grans diferències entre benzineres

El Ministeri per a la Transició Ecològica publica en aquest enllaç les dades de totes les gasolineres de l'Estat amb els preus que tenen registrats i cadascú pot consultar les que té més a prop.

Normalment, les grans petrolieres (Repsol, Cepsa, Shell i BP) tenen preus més alts a les seves estacions de servei, mentre que les benzineres low-cost són més competitives, sovint lligades a supermercats i a polígons industrials.

Com a exemple, podem mirar les cinc gasolineres que hi ha a Palafrugell, al Baix Empordà, i el litre de gasolina de 95 oscil·la entre l'1,175 euros el litre de la més barata i l'1,44 de la més cara.

Això vol dir, una diferència de 15,9 euros entre una i altra si s'omple un dipòsit de 60 litres.

ARXIVAT A:
Economia de butxaca
Anar al contingut