El capellà investigat és el responsable del Casal Parroquial Sant Josep Manyanet, a Barcelona

És delicte denunciar un delicte? El cas de l'informàtic i el material pedòfil d'un capellà

L'obertura d'un expedient a un informàtic per haver denunciat material pedòfil a l'ordinador del rector de la parròquia Pare Manyanet ha generat una resposta conjunta dels dos col·legis professionals del sector, que defensen la seva acció

RedaccióActualitzat

Els informàtics tenen l'obligació de denunciar qualsevol possible delicte que descobreixin mentre fan la seva feina.

Malgrat tot, de vegades, complir aquesta obligació els pot suposar problemes com ara coaccions i faltes de respecte.

És el cas d'un informàtic que va trobar material pedòfil a l'ordinador del rector de la parròquia Pare Manyanet, del districte de Sant Andreu de Barcelona, quan l'examinava per reparar-lo.

 

Exterior de la parròquia de Sant Josep Manyanet (TV3)


No va dubtar a denunciar-ho als Mossos d'Esquadra, i llavors la congregació de la qual depenen el religiós i l'escola li va obrir un expedient informatiu en què se l'acusava de delictes greus malgrat que ell només havia complert amb la seva obligació professional i ciutadana.

Se l'acusava, per exemple, d'haver "atemptat contra els drets a la intimitat, privacitat i pròpia imatge" del rector, i d'haver-ho fet "de manera injusta i injustificada".

Detall de l'expedient informatiu obert contra l'informàtic, que s'ha tancat sense sancions

L'expedient afegia que tot plegat "podria ser constitutiu del delicte de revelació de secrets", per al qual "s'ha d'imposar una pena de presó de dos a cinc anys".

Un mes després, l'expedient s'ha tancat sense cap sanció per a l'informàtic, però encara està de baixa després que "hi va haver coaccions i se li va faltar al respecte", segons ha explicat a TV3 Albano Sánchez-Ossorio, del Col·legi Oficial Enginyeria Tècnica en Informàtica de Catalunya (COETIC).

Sánchez-Ossorio defensa que l'informàtic "va actuar molt bé i molt de pressa". I recorda que "tot el col·lectiu de professionals de la informàtica estem obligats, tant per l'ètica professional com pels codis deontològics, a denunciar tot el que sigui delicte", i que si no ho fessin els podrien "denunciar com a còmplices i encobridors".

Comunicat conjunt dels dos col·legis professionals dels informàtics

Ho han volgut remarcar també, en un comunicat conjunt, el COETIC i el COEINF, el Col·legi Oficial d'Enginyeria Informàtica de Catalunya.

"L'ètica professional ens obliga a denunciar davant les autoritats qualsevol perill real o potencial per a la societat, com és el cas d'un delicte penal."


A més, els dos col·legis professionals que apleguen els informàtics asseguren que la denúncia als Mossos presentada per l'informàtic de la congregació dels Fills de la Sagrada Família "és un exemple per al col·lectiu de professionals de la informàtica".

Els informàtics tenen l'obligació d'informar sobre possibles delictes (Pixabay)

Sánchez-Ossorio també ha explicat que li han donat suport i li han ofert ajuda legal, i que es reserven, com també expliquen en el comunicat, "el dret d'exercir les accions oportunes que corresponguin" sobre aquest cas.

Mentrestant, el rector propietari de l'ordinador que contenia material pedòfil està en llibertat amb càrrecs i és investigat pel jutjat número 9 de Barcelona.

ARXIVAT A:
PolicialMossos d'EsquadraJudicial
Anar al contingut