Mestres
A Sineu, la gent ha format una cadena humana en defensa de la llengua catalana
Palma

Es constitueix l'Assemblea de Mestres i Professors en Català de les Illes Balears

Els professors de català de les Illes constitueixen l'Assemblea de Mestres i Professors en Català de les Illes Balears i engeguen una campanya per explicar tots els avantatges de l'ensenyament en aquesta llengua. El Govern Balear va dir ahir que saber català passarà de ser un requisit a ser un mèrit en l'Administració.

TVC/RedaccióActualitzat
Aquest matí, a Palma, s'ha constituït l'Assemblea de Mestres i Professors en Català de les Illes Balears. En total, 51 centres de totes les illes s'han adherit a una campanya que explicarà tots els avantatges de l'ensenyament en aquesta llengua. La presentació de l'assemblea es fa l'endemà de l'acord del Govern Balear que vol modificar la llei de la funció pública i treure el requisit del català a l'administració.

El col·lectiu de mestres i professors de les Illes Balears vol lluitar contra "el retrocés de la llengua catalana a l'ensenyament" i defensar-lo "davant les agressions". Amb aquests objectius, diuen, "cal articular una resposta", juntament amb estudiants, pares, mares, sindicats, personal no docent i la societat en general, ja que tenen "una responsabilitat inel·ludible amb les generacions vinents i amb l'evolució de l'ensenyament a les Illes Balears els propers anys".

Aquest dissabte han començat les primeres accions de protesta. A la localitat mallorquina de Sineu, la gent ha sortit al carrer i ha format una cadena humana en defensa de la llengua catalana, en un acte organitzat per l'Obra Cultural Balear d'aquesta població. De fet, aquest cap de setmana, 18 poblacions mallorquines diran "Sí a la nostra llengua", en una iniciativa convocada per la Xarxa Territorial d'aquesta entitat. Entre dissabte i diumenge està prevista la mobilització de milers de persones arreu de Mallorca, que participaran a diferents activitats (concentracions, cercaviles, assemblees per la llengua, actuacions de cultura popular, gimcanes, pintada de pancartes), amb la finalitat de sensibilitzar el conjunt de la ciutadania a favor de la llengua pròpia i contra la reforma de la llei de funció pública.

Segons cita la seva web, l'Obra Cultural Balear considera un fet "molt greu que el Consell de govern hagi aprovat el projecte de llei de funció pública sense fer cas ni haver contestat les més de 12.000 al·legacions presentades pels ciutadans, les associacions i nombrosos ajuntaments de les Illes Balears (alguns del PP). Per a l'entitat, es tracta d'una actuació vergonyosa que demostra l'actitud antidemocràtica del govern Bauzá, que governa d'esquena a la majoria social i als valors que defineixen la convivència ciutadana, definits a l'Estatut d'Autonomia i a la Llei de Normalització Lingüística, aprovada amb el consens de totes les forces polítiques".

D'altra banda, la defensa del català a les Illes també ha portat un home de 64 anys a fer una vaga de fam. Jaume Bonet ja fa més de dues setmanes que no menja res per sensibilitzar els ciutadans de l'amenaça que diu que representa la política lingüística del govern Bauzá.
Anar al contingut