El tuit de Carles Puigdemont contra el Decret de Nova Planta
El tuit de Carles Puigdemont contra el Decret de Nova Planta
Barcelona

Es compleixen 300 anys de la publicació del decret de Nova Planta, que va abolir les constitucions catalanes

El 16 de gener de 1716 es van enterrar definitivament els furs, les constitucions i les institucions dels estats de la Corona d'Aragó

RedaccióActualitzat

El 16 de gener del 1716 es van enterrar definitivament els furs, les constitucions i les institucions dels estats de la Corona d'Aragó. Va ser el dia que es va publicar la Reial Cèdula del Decret de Nova Planta. El nou rei borbó, Felip V, posava per escrit l'inici de l'absolutisme i unificava els regnes de la monarquia hispànica.

Hi va haver diversos decrets de Nova Planta. El que afectava el principat de Catalunya es va imprimir l'octubre de 1715, però fins al 16 de gener de l'any següent no es va publicar oficialment la cèdula reial que el feia efectiu. El retard es deu al fet que abans es van voler completar els nomenaments dels càrrecs de la Reial Audiència que haurien de vetllar pel seu compliment.

El decret de Nova Planta va abolir les institucions catalanes: la Diputació del General, les Corts Catalanes, el Consell de Cent... Van quedar substituïdes per un capità general. També es va modificar l'estructura administrativa del país: Catalunya va quedar dividia en corregiments, com a Castella, en substitució de les vegueries.

El castellà va passar a ser la llengua oficial, especialment de l'escola i els jutjats. I es van tancar les universitats catalanes, que havien donat suport a l'arxiduc Carles d'Àustria. A canvi, es creava la Universitat de Cervera.

En el 300 aniversari de la publicació del Decret, el president de la Generalitat ha fet un tuit en què assegura que la Nova Planta no va aconseguir el seu objectiu:


Anar al contingut