Els robots juguen un paper preponderant en la nova indústria 4.0
Els robots juguen un paper preponderant en la nova indústria 4.0

Es busquen enginyers: la indústria torna a fitxar talent jove

L'automatització d'alguns processos fa innecessària la presència de persones, però calen enginyers qualificats que controlen i revisen els robots

Actualitzat

Un dels estigmes de la nova indústria 4.0, on els robots juguen un paper preponderant, és la destrucció de professions i llocs de treball. En la majoria de casos, per l'automatització d'alguns processos que fan innecessària la presència de persones. Però com ha passat amb les diferents revolucions industrials, unes funcions desapareixen per deixar pas altres de noves.

Si en el passat eren els mateixos treballadors qui s'encarregaven d'encaixar les diferents parts del cotxe, ara això ho fan robots. Robots que controlen i revisen constantment enginyers qualificats.

És el cas de tres joves que serveixen de mirall per a un sector que necessita perfils d'enginyers que no sempre tenen demanda. El Marc Cambra té 24 anys i és responsable de projectes de processos de soldadura a la multinacional Gestamp.

"M'encarrego de dissenyar la instal·lació que permetrà fer les peces que ens encarreguen els clients en la qualitat i quantitat que demanen. Els processos s'han de millorar dia a dia, perquè l'empresa sigui competitiva."

Cambra, per exemple, va estudiar enginyeria mecànica i va fer les pràctiques a la mateixa empresa. Un cas molt similar al del Rafael Moliner, cap de projectes a Gestamp Abrera en projectes de carrosseria. Va iniciar els estudis superiors fent un grau superior d'automoció, i una vegada acabats, va començar el grau d'enginyeria tècnica industrial especialitzat en mecànica.

"Porto els projectes de carrosseria de cotxes amb clients com Audi, Volkswagen, Opel o PSA, per evitar danys més importants quan hi ha un cop davanter o als pilars de l'automòbil. Em van agafar a l'empresa després de fer pràctiques, hi ha molta demanda d'aquest perfil."

Moltes vegades, fins i tot sense acabar la carrera, hi ha molts estudiants que ja tenen feina temporal. Un exemple és el Cristian Rol, de 26 anys, que ara per ara és tècnic de manteniment de robots en una empresa de components de l'automoció. Va estudiar un cicle superior de manteniment de cicles industrials i va trobar feina després de fer pràctiques. Just després, va començar a estudiar un grau d'enginyeria d'electrònica i automatismes que encara està cursant.

"Estic a peu de màquina, ja que el robot pot tenir errors i nosaltres els hem de solucionar. Busquem possibles causes de l'avaria a través dels ordinadors o modificant el programa del robot. El robot fa tasques que les persones no poden fer, són una ajuda, no prenen el lloc de treball."

El programa "Els diners" fa un repàs durant tota aquesta setmana dels perfils més buscats per la nova indústria amb casos reals de joves que han pogut començar la seva carrera professional amb feina qualificada. El futur és a les seves mans.

VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut