Es busca nom per a un planeta nan descobert el 2007 més enllà de Neptú
El planeta nan 2007 OR10, el més gran del sistema solar sense nom (NASA)

Es busca nom per a un planeta nan descobert el 2007 més enllà de Neptú

Qui ho vulgui pot participar en la tria per batejar el cos celeste conegut provisionalment com a 2007 OR10, el més gran sense nom del sistema solar

Juli RodésActualitzat

El 17 de juliol del 2007, tres astrònoms van descobrir un planeta nan que orbita al voltant del Sol més enllà de Neptú. És en el Cinturó de Kuiper i té un diàmetre d'uns 1.250 quilòmetres, aproximadament la meitat del diàmetre de Plutó, el planeta nan més conegut.

Han passat dotze anys i aquest nou cos celeste conegut provisionalment com a 2007 OR10 continua sense tenir nom. De fet, actualment és el planeta més gran sense nom del sistema solar.

Per posar fi a aquesta situació, els responsables del seu descobriment han posat en marxa una web que permet a qui ho vulgui votar el nom que més li agradi.

Es pot triar entre tres opcions: Gonggong, Holle o Vili, que tenen cadascun la seva explicació, i tenen en comú que són divinitats.

Gonggong és un déu xinès de l'aigua, conegut perquè va crear el caos i va ser el responsable de la inclinació de la Terra respecte del seu eix.

El deu xinès Gonggong (Wikimedia Comons)

 

Holle és una deessa escandinava de la fertilitat, protectora de les dones.

La deessa escandinava Holle (Wikimedia Commons)

 

Vili, també nòrdic, és el germà mitjà d'Odín, el gran, molt més conegut, i de , el petit. Tots tres junts van derrotar el gegant Ymir i en van utilitzar el cos per crear el món.

Els deus nòrdics Odin, Vili i Vé (Wikimedia Commons)

 

La tria d'aquestes tres deïtats no és casual, perquè totes tres tenen a veure amb el color vermell, que és el que té la superfície de 2007 OR10.

El nom que resulti guanyador serà proposat formalment a la Unió Astronòmica Internacional (IAU), que aplega més de 9.000 científics i 63 organismes nacionals d'arreu del món i actua com a autoritat per designar la categoria i els noms dels cossos celestes.

Va ser precisament la IAU la que, el 24 d'agost del 2006, va decidir redefinir Plutó, fins aleshores considerat el novè planeta del sistema solar, i el va incloure en una nova categoria, els planetes nans, juntament amb Ceres i Eris.

 

Imatge comparativa de la mida de la Terra, la Lluna i 2007 OR10 (Wikimedia Commons)

 

Els astrònoms responsables del descobriment de 2007 OR10 justifiquen aquesta tardança de dotze anys per batejar-lo perquè han volgut fer-ho després d'haver tingut prou temps de coneixe'l millor.

Sabem, per exemple, que la seva composició més probable és una barreja de gel i roques. I que anàlisis espectroscòpiques han revelat grans quantitats de gel d'aigua a la superfície.

 

El planeta nan 2007 OR10 i la seva lluna (Wikimedia Commons)

 

Nou anys després de descobrir 2007 OR10, dades recollides pel telescopi espacial Hubble van permetre determinar que té una lluna orbitant al seu voltant.

La votació per elegir el nom de 2007 OR10 està oberta fins al 10 de maig i es pot votar més d'una vegada, si es vol. Els organitzadors, però, demanen que no es voti més de dos cops al dia.

ARXIVAT A:
Ciència
Anar al contingut