Treballant per reforçar la part del temple que va quedar malmesa pel foc (Reuters)
Treballant per reforçar la part del temple que va quedar malmesa pel foc (Reuters)

Errors de seguretat a Notre-Dame: alguns operaris fumaven a les bastides

Els investigadors mantenen, però, que l'incendi es va produir per un curtcircuit

Redacció Actualitzat
TEMA:
Notre-Dame

Alguns dels operaris que treballaven en les obres de rehabilitació de la catedral de Notre-Dame van fumar a la zona de la bastida. La policia ha trobat set puntes de cigarret als voltants del lloc on es va originar l'incendi que va devastar part de la coberta del temple el dia 15. Els treballadors han confessat i, per tant, van incomplir les consignes de seguretat. És una informació que publica el setmanari francès Le Canard Enchaîné.

Tot i això, els investigadors mantenen la hipòtesi que l'incendi es va produir per un curtcircuit, ja que han trobat irregularitats en la instal·lació. Hi havia cables que recorrien l'agulla -que va caure a causa del foc- i les bigues de fusta des del 2012. Es van posar per alimentar llums durant la renovació dels campanars principals. Però mai es van treure i la bastida de les obres d'ara es va col·locar sobre aquells cables.

Segons Le Canard Enchaîné, els investigadors assenyalen que les campanes de l'agulla van sonar el dia de l'incendi quatre minuts després de les sis de la tarda per cridar a la missa prevista per a aquesta hora. Dotze minuts després -sempre segons els experts- es va detectar fum en la zona de seguretat de la catedral i, al cap de cinc minuts, va sonar la primera alarma d'incendi.

 

Imatge de la bastida, on es va originar l'incendi (Reuters)


Evacuació confusa

L'evacuació del temple va començar, però poc després es va dir als visitants que es quedessin perquè els dos oficials de seguretat enviats a verificar les flames no van trobar cap indici del foc. Segons Le Canard Enchaîné, van creure que es tractava d'una alerta falsa. El setmanari apunta que els oficials els van enviar a un lloc erroni per buscar el foc, una informació que nega l'empresa de seguretat privada que gestiona el monument.

Cap a dos quarts de set van tornar a sonar les alarmes i va ser llavors quan la gent va ser evacuada de Notre-Dame. Entre deu i vint minuts després, els agents van localitzar el foc a la base de l'agulla.

Fonts de la publicació indiquen que a les 18.51 els dos oficials van avisar els Bombers, que van arribar al cap d'uns deu minuts. En total haurien passat uns 40 minuts des de la primera alarma d'incendi. Els Bombers, però, es van trobar amb unes boques d'aigua que no eren prou potents per sufocar un foc que ja havia adquirit unes dimensions importants.

Le Canard Enchaîné informa que la instal·lació estava dissenyada per apagar un foc en el seu començament. I amb el retard per localitzar les flames es tractava ja d'un incendi de grans proporcions. Només amb l'arribada de reforços, que anaven equipats amb mànegues més potents, es va poder començar a combatre l'incendi. Però ja era massa tard per salvar l'agulla i la coberta.

 

Després de l'incendi de Notre-Dame, ara es fan treballs de consolidació del temple (EFE​) 


Error humà?

Aquest dijous, la cadena francesa BFM TV insisteix en la idea d'un possible "error humà". Assegura que la persona que va verificar l'alarma ho va fer d'un punt equivocat.

Ara s'intenta establir si l'ordinador va assenyalar l'alerta en un lloc incorrecte, si hi va haver una errada en la comunicació o si la persona va entendre malament el missatge. L'empresa defensa que el treballador va seguir únicament les instal·lacions del sistema.

En el cas que s'hagués pogut actuar abans, el conservador general del Patrimoni, Jacques Pérot, ha fet aquesta reflexió a BFM TV: "Hauríem guanyat mitja hora, un temps enorme en un incendi. Segurament hauríem pogut conservar l'agulla."

 

 

ARXIVAT A:
Notre-Dame França Incendis
Anar al contingut