El peatge d'Arenys de Mar, a l'autopista C-32
El peatge d'Arenys de Mar, a l'autopista C-32 (ACN/Jordi Pujolar)

ERO de 340 treballadors a Abertis per la fi de cinc peatges al setembre

Els treballadors de l'empresa d'autopistes cobraran 45 dies per any treballat amb una indemnització mínima de 45.000 euros

Redacció Actualitzat
TEMA:
Peatges

L'1 de setembre desapareixeran els peatges de l'autopista AP-7 al seu pas per Catalunya, i això farà que les concessionàries no necessitin disposar de tant personal. El grup Abertis ha aconseguit pactar amb els sindicats un acord per acomiadar 340 treballadors.

S'aixecaran les barreres de diverses autopistes catalanes: l'AP-7 entre Vila-seca i la Jonquera, l'AP-2 entre Saragossa i el Vendrell, la C-32 al Maresme i la C-33 entre Barcelona i Montmeló. Totes quatre passaran a ser gratuïtes, i això deixa sense feina el personal de peatges, dels centres d'atenció i els de les oficines centrals. 

Inicialment, l'ERO plantejava l'extinció de 348 contractes, però s'han salvat vuit llocs de treball. Les condicions inclouen 45 dies per any treballat,  la indemnització màxima per acomiadament improcedent. La indemnització mínima serà de 45.000 euros. A més, han pactat una compensació lineal de 7.500 euros pels que tenen una antiguitat mínima de 12 anys i un pla de recol·locació externa.

L'ERO no afectarà, però, el personal encarregat de les tasques de conservació i manteniment de les vies, que hi continuarà treballant tres mesos més; temps suficient per adjudicar el servei a una altra empresa, de la qual passaran a formar part després. A més, si es defineix un nou model de gestió per a aquestes vies, i Abertis hi participés, hi ha un compromís de recontractar aquests treballadors almenys fins al març del 2024. 

Els sindicats estan satisfets amb les condicions, segons explica Ivan Orpella, secretari general de Comissions Obreres a Abertis. Apunta, però, que es perden 340 llocs de treball "estables i amb bones condicions al llarg de molts anys": "Hi ha un sector que s'acaba on hi havia una ocupació de qualitat". 

Els sindicats presents en el moment de la firma han estat CCOO, la UGT, USO, la CGT i PITA.

ARXIVAT A:
Peatges Autopistes
Anar al contingut