Erdogan s'encén per una caricatura de Charlie Hebdo que el mostra en calçotets

El president de Turquia amplia l'enfrontament amb França dies després de promoure el boicot a productes francesos arran de l'homenatge al professor assassinat per mostrar caricatures de Mahoma

RedaccióActualitzat

El president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, ha promès que emprendrà les "accions legals i diplomàtiques necessàries" contra el setmanari satíric francès Charlie Hebdo, que ha publicat una caricatura d'ell.

El dibuix, que ocupa gairebé tota la portada, mostra Erdogan, en calçotets, assegut en una butaca mentre li aixeca el vestit a una dona àrab i exclama "Oh, el profeta!".

 

El titular que acompanya la vinyeta diu "En privat, Erdogan és molt divertit".


"Una qüestió d'honor"

Erdogan considera que la publicació és un "atac innoble", i un portaveu seu ha parlat de "racisme cultural".

A més, el president turc no només ha carregat contra Charlie Hebdo, sinó que també ha acusat els països occidentals de "rellançar les croades".

En un discurs als diputats del seu partit ha dit que defensar-se contra els atacs al profeta és "una qüestió d'honor".

De moment, l'única resposta que s'ha concretat és l'obertura d'una investigació, per part de la Fiscalia turca, per un suposat delicte d'"insults al cap de l'estat".

Sembla clar que aquesta controvèrsia enverinarà encara més les relacions entre Turquia i França, tots dos socis de l'OTAN però que passen per un moment de relacions especialment complicades.

Aquesta setmana, Erdogan ja havia fet una crida a boicotejar els productes francesos arran de l'homenatge nacional que França ha fet a Samuel Paty, el professor d'institut assassinat després d'haver mostrat caricatures de Mahoma en una classe sobre la llibertat d'expressió.

El president turc, a més, va titllar Emmanuel Macron de "malalt mental" i d'"islamòfob" per haver defensat la llibertat de publicar aquests dibuixos.

 

Els atacs d'Erdogan al president francès no són aliens al fet que Macron és un dels líders occidentals més bel·ligerant contra la política expansionista turca.

L'Elisi ja ha avançat, a través del secretari d'estat d'Afers Europeus, Clément Beaune, la seva intenció de proposar una "reacció forta" de la Unió Europea contra Turquia.

Ho farà en el Consell Europeu del desembre, i no descarta demanar sancions per combatre l'estratègia de Turquia de "multiplicar les provocacions".

Dinamarca i l'Índia ja han expressat, aquest dimecres, el seu suport a França davant els atacs d'Erdogan.
 

 

ARXIVAT A:
FrançaTurquiaRecep Tayip ErdoganEmmanuel Macron
Anar al contingut