Istanbul

Erdogan reprèn el polèmic projecte de construir casernes al parc on hi va haver aldarulls fa tres anys

El president turc incrementa la purga de militars i jutges acusats de participar en el cop d'estat fallit de divendres i afirma a la CNN que vol recuperar la pena de mort per als colpistes

RedaccióActualitzat

El president turc, Recep Tayyip Erdogan, intensifica la purga amb una massiva neteja dels seus rivals als centres de poder públic. S'han detingut o destituït milers de militars, policies, jutges i funcionaris, acusats de participar en el cop d'estat fallit de divendres. A més, Erdogan ha assegurat que reprendrà el projecte de construir casernes en un parc d'Istanbul. Aquests plans al barri de Taksim van desencadenar, el 2013, violentes protestes antigovernamentals. Erdogan ho ha confirmat davant dels seus seguidors:

"Si Déu vol, primer construirem casernes històricament apropiades a Taksim, agradi o no."

El mes passat, el president turc va tornar a esmentar els plans de construir una rèplica de les casernes en la zona on hi va haver un intent de cop islamista a principis del segle XX. El juny del 2013, milers de turcs van sortir al carrer per protestar contra la destrucció del parc Gezi, a la cèntrica plaça Taksim d'Istanbul, on s'hi havia d'ubicar un centre comercial. Les mobilitzacions ciutadanes van degenerar en una protesta més àmplia contra Erdogan que va derivar en una repressió sagnant. El projecte, però, es va aparcar.

Ara, el president del país ha declarat als seus simpatitzants que la caserna que vol instal·lar en aquell lloc servirà com a museu de la ciutat. També ha dit que té la intenció d'enderrocar el Centre Cultural Atatürk per construir-hi la primera òpera de Turquia, a la mateixa plaça Taksim, així com una mesquita oberta. La zona de Taksim i el parc Gezi, un dels pocs espais verds de la ciutat, han simbolitzat des de fa temps la república turca laica, desenvolupada després de la caiguda del califat otomà.

Recuperar la pena de mort

En una entrevista a la CNN, Erdogan ha afirmat que té la voluntat de recuperar la pena de mort per als colpistes, tot i que és una línia vermella per a l'entrada de Turquia a la Unió Europea. El mandatari ha dit que ho faria sempre que prèviament ho aprovi el Parlament turc. El president també ha insistit a demanar l'extradició del Fethullah Gülen, enemic seu exiliat als Estats Units i a qui culpa de ser darrere el cop. Erdogan ha reconegut que encara no ha enviat el requeriment formal a les autoritats nord-americanes, però que ho farà durant els pròxims dies. No ha parlat de proves incriminatòries; per a Erdogan, amb el fet que ell el consideri un terrorista n'hi ha prou.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut