Turquia

Erdogan reclama unitat nacional per superar la crisi de l'elecció del president turc

El primer ministre turc, Recep Tayyip Erdogan, ha apel·lat a la unitat de la nació per superar la crisi oberta per la candidatura a la presidència de la república d'un islamista, el ministre d'Afers Estrangers, Abdullah Gül. En un discurs institucional emès per televisió, Erdogan ha defensat la "unitat" i "solidaritat" com a principis que cal conservar per garantir el desenvolupament de Turquia. El discurs vol calmar els ànims després de la massiva manifestació de diumenge a Istanbul, on més d'un milió de persones van sortir al carrer per defensar els principis laics de la república turca i la democràcia. La protesta també va servir per rebutjar possibles aventures colpistes dels militars.

Actualitzat
Erdogan ha evitat mencionar directament la crisi, però ha fet referències constants a la unió de la societat turca. “Unitat i solidaritat són les coses que més necessitem. Podem superar molts problemes si ens tractem els uns als altres amb amor”, ha afirmat el primer ministre.

Erdogan ha destacat que Turquia “està creixent i s’està desenvolupant molt de pressa. Hem de protegir aquesta atmosfera d’estabilitat i tranquil·litat”.

El discurs del cap del govern es va enregistrar dissabte, l’endemà que l’exèrcit, que es revindica com a garant de la laïcitat de l’Estat, amenacés d’intervenir en el procés d’elecció del president de la república.

La crisi institucional ha tingut repercussions en la borsa del país, que ha caigut a conseqüència de la inestabilitat política.

Paral·lelament, el tribunal constitucional comença a estudiar la validesa de la votació de divendres, la primera del procés d’elecció presidencial. L'oposició va boicotejar aquesta primera ronda de votacions al·legant el perfil islamista de Gül. Si el tribunal donés la raó al recurs presentat per l'oposició laica, el govern turc hauria de convocar eleccions anticipades.

Diumenge, al voltant d'un milió de turcs es van manifestar a Istanbul per defensar l'Estat laic. La protesta coincidia amb una proclama de l'exèrcit en què es declarava màxim defensor del secularisme a Turquia.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut