Istanbul

Erdogan prohibeix ara a tots els acadèmics de Turquia sortir del país

També bloqueja l'accés a Wikileaks i prohibeix la distribució d'una revista satírica

RedaccióActualitzat

Es multipliquen les veus que denuncien la repressió del govern turc després de l'intent de cop d'estat. Ja són més de 50.000 persones les afectades i, sembla que el president turc no té aturador ni tampoc es molesta a dissimular les seves intencions de fer callar qualsevol veu contrària.

Una de les últimes mesures l'ha dictat el Consell Superior d'Educació, que ha prohibit a tot el personal de les universitats del país, tant professors com administratius, així com els mateixos rectors, sortir del país. També ha ordenat que els que siguin a l'estranger tornin immediatament a ocupar els seus llocs de treball.

El govern d'Erdogan també ha suspès 900 oficials de policia a Ankara i ha prohibit la distribució de la revista satírica turca "Leman".

Erdogan també bloqueja l'accés a Wikileaks

Les autoritats turques també han bloquejat l'accés  a la web de Wikileaks, després que l'organització de Julian Assange hagi publicat 300.000 correus electrònics comprometedors per al Partit Justícia i Desenvolupament, l'AKP, la formació governant que va encapçalar el president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, i que ara lidera el primer ministre, Binali Yildirim. La Junta de Comunicacions i Telecomunicacions turca ha dit que s'havia adoptat una "mesura administrativa" contra la web, el terme utilitzat habitualment quan es bloqueja l'accés a pàgines d'internet.

En un comunicat a la pàgina web, Wikileaks informa que fan públics exactament 294.548 correus electrònics, juntament amb milers d'arxius conjunts. Aquests missatges s'han enviat des del domini principal de la formació, akparti.org.tr, i daten des del 2010 fins al 6 de juliol d'aquest any. L'organització diu que "cal subratllar que els correus associats amb aquest domini són, principalment, utilitzats per fer negocis en el món, enlloc de fer-ho per als assumptes interns més sensibles."

Wikileaks puntualitza que els documents els va obtenir una setmana abans de l'intent de cop d'estat contra el govern d'Erdogan divendres passat. "No obstant això, el col·lectiu que va fundar Assange ha avançat la seva publicació en resposta a les purgues que està fent aquests dies l'executiu turc. L'organització assenyala: "Hem verificat el material i la font, que no està connectada de cap manera amb els elements que estan al darrere del cop d'estat fallit, amb partits polítics rivals ni amb l'Estat."

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut