Erdogan i Putin acorden un alto el foc a Síria

El cessament de les hostilitats a la província d'Idlib ha entrat en vigor a la mitjanit, hora siriana

Manel AlíasActualitzat

Amb una encaixada de mans entre Vladímir Putin i Recep Tayyip Erdogan, Rússia i Turquia han acordat un alto el foc a Síria, a la província d'Idlib. Després d'una cimera de sis hores al Kremlin, els dos mandataris han anunciat l'aturada de les hostilitats a la zona.

A Síria, tots dos països lluiten en bàndols oposats i la tensió havia crescut després de la mort d'una trentena de soldats turcs en un bombardeig de les forces aèries russes fa una setmana. Aquest capítol és el que va portar Ankara a obrir fronteres als migrants, per intentar pressionar Europa, origen de l'actual crisi a la frontera amb Grècia.

 

 

Després d'un cara a cara de tres hores entre Putin i Erdogan, els ministres d'Exteriors i de Defensa s'han incorporat a la cimera. Finalment, quan ja es portaven sis hores de reunió, s'ha tancat un acord.

El document precisa els termes del cessament de les hostilitats i la voluntat de Moscou i Ankara de mantenir en vigor l'alto el foc, després de diversos intents sense èxit.

 

Erdogan i Putin es donen la mà al Kremlin per segellar l'alto el foc a la província siriana d'Idlib
Erdogan i Putin es donen la mà al Kremlin per segellar l'alto el foc a la província siriana d'Idlib (Reuters / Pavel Golovkin)

 

Alto el foc a partir de la mitjanit

L'alto el foc ha entrat en vigor a la mitjanit siriana, és a dir, les onze de la nit, hora catalana. Des d'aquell moment, els civils de la província d'Idlib tenen un respir, perquè l'alto el foc allunya el fantasma d'un enfrontament directe entre els exèrcits turc i rus a Síria.

Les tropes turques, les del règim d'Al-Assad i l'aviació russa s'han compromès a no utilitzar les armes, com han estat fent els últims dies.

 

 

Ankara i Moscou també han pactat establir un corredor de seguretat, de sis quilòmetres al nord i sis quilòmetres al sud de l'autopista M4 i fer-hi patrulles conjuntes d'aquí a 10 dies.

Els termes específics del funcionament d'aquest corredor de seguretat els hauran d'acordar els ministeris de Defensa rus i turc en el termini d'una setmana.

 

 

Discrepàncies entre Putin i Erdogan

No tot, però, han estat acords. La cimera també ha fet aflorar alguna discrepància entre els dos mandataris.

El president rus posa l'accent en la lluita contra els rebels, mentre que el turc ha estat molt dur amb el protegit de Moscou, el president sirià, Bashar al-Assad:  

Putin: "Partim de la necessitat de respectar la sobirania i la integritat territorial de Síria. A més, estem convençuts que no es pot afeblir la lluita contra el terrorisme internacional."

Erdogan: "Turquia, en aquest procés, es reserva el dret de respondre tots els atacs del règim sirià."

Més enllà d'aquestes diferències, la sensació que deixa la cimera és que el document acordat és molt similar al que es va firmar fa poc més de quatre mesos a Sotxi.

Aleshores, totes dues parts van qualificar el pacte d'"històric", però ben aviat van acusar-se mútuament de no respectar-lo.

 

Erdogan i Putin, en l'anunci d'alto el foc aquest dijous al Kremlin
Erdogan i Putin, en l'anunci d'alto el foc aquest dijous al Kremlin (EFE / Pavel Golovkin)

 

ARXIVAT A:
SíriaTurquiaRússiaVladímir PutinRecep Tayip Erdogan
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut