Erdogan crida al boicot a França enmig de protestes als països de majoria musulmana

Ho ha fet arran de les mobilitzacions de part de la societat francesa en què s'han mostrat caricatures de Mahoma

Redacció / AgènciesActualitzat

El president turc, Recep Tayyip Erdogan, ha demanat dilluns als seus compatriotes que deixin de comprar productes francesos en una de les últimes expressions de malestar al món musulmà després que es mostressin en manifestacions imatges del profeta Mahoma, que alguns creients consideren blasfemes.

A Bangla Desh, els manifestants han desplegat cartells amb la caricatura del president francès, Emmanuel Macron, i les paraules: "Macron és l'enemic de la pau", mentre que el Pakistan ha cridat l'ambaixador francès a Islamabad en senyal de protesta.

Erdogan, que té un llarg historial de topades amb Macron, ha dit que el govern francès segueix una agenda antiislàmica.

"Faig una crida a tots els meus ciutadans a no ajudar les marques franceses ni a comprar-los res", ha declarat el mandatari turc.

D'aquesta manera, Erdogan s'uneix a tot un cor de veus d'arreu que clamen pel boicot. A Kuwait, un supermercat ha retirat tots els productes cosmètics i de cura de la pell L'Oreal adduint l'origen gal de la marca.

Les crides a xarxes socials a l'Aràbia Saudita a fer boicot a la cadena de supermercats Carrefour han esdevingut tendència en aquell país, tot i que, segons Reuters, dilluns aquests centres tenien una activitat normal.

Malgrat que ara per ara l'impacte comercial del boicot és difícil d'avaluar, els negocis francesos operen en mercats de països de majoria musulmana per tot el món. A Turquia, per exemple, els cotxes francesos són els més cotitzats.

Erdogan va arribar a qüestionar fa poc la salut mental de Macron, exigint que es cridi l'ambaixador de França a Ankara.

"Quin problema té aquesta persona anomenada Macron amb els musulmans i l'islam? Macron necessita tractament mental", va etzibar el president de Turquia en un discurs dissabte passat.

Professor decapitat

Aquest conflicte té les seves arrels en l'atac amb ganivet en una escola el passat 16 octubre, en què un home de 18 anys d'origen txetxè va matar Samuel Paty, un professor de 47 anys que va mostrar caricatures de Mahoma en una classe sobre llibertat d'expressió.

Aquestes caricatures s'havien publicat originalment en la revista satírica Charlie Hebdo, l'oficina de la qual va ser atacada l'any 2015 per homes armats que van assassinar 12 persones. Diversos càrrecs electes francesos han considerat que la decapitació de Paty és un atac als valors de França.

Des de la decapitació, les caricatures s'han projectat a la façana d'un edifici en un una ciutat i diverses persones les han mostrades en manifestacions per tot el país. Macron ha dit que redoblaria els esforços per aturar les creences islàmiques conservadores que subverteixen els valors francesos.

En resposta a les expressions de ràbia per part del món musulmà, França s'ha mantingut ferma. En un tuit, diumenge, Macron va afirmar que França respecta totes les diferències amb esperit pacifista, però també ha assegurat que "mai no desistiran".

 

El ministre d'Exteriors francès ha escrit en un comunicat emès durant el cap de setmana que les crítiques contra França les proferia una minoria radical i ha demanat als governs que es dissociïn de les crides al boicot.

També dilluns, diferents estats membres de la Unió Europea es van trobar. El ministre d'Afers Exteriors alemany, Heiko Maas, va descriure els atacs personals d'Erdogan com una nova fita a la baixa, mentre que el primer ministre holandès, Mark Rutte, ha dit que les paraules del president turc contra Macron són inacceptables.

"Els Països Baixos fan costat de forma ferma a França i els valors col·lectius de la Unió Europea. Per la llibertat d'expressió i contra l'extremisme i el radicalisme", ha escrit Rutte a Twitter.

ARXIVAT A:
Recep Tayip ErdoganTurquiaFrança
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut