Erdogan compleix l'amenaça i Turquia inicia l'atac contra els kurds a Síria
Primers atacs aeris als pobles fronterers del nord de Síria per part de Turquia

Erdogan compleix l'amenaça i Turquia comença l'atac contra els kurds a Síria

L'ofensiva contra les milícies kurdes que controlen el nord de Síria ja ha començat. La població civil ha començat a fugir de les ciutats i ja hi hauria almenys cinc civils morts pels bombardejos

RedaccióActualitzat

Comença l'operació militar turca contra posicions kurdes al nord de Síria. Ho ha anunciat a Twitter el mateix president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, que ha batejat l'ofensiva amb el nom d'"operació Fonts de pau":


Els primers atacs aeris ja s'estarien produint. Avions turcs han sortit de la base aèria de Diyarbakir a primera hora de la tarda i han bombardejat la ciutat fronterera de Ras al-Ayn.

Hores més tard, l'exèrcit turc ha iniciat l'ofensiva terrestre contra les forces kurdes i s'ha introduït al nord de Síria. La cadena CNNTürk assegura que l'ofensiva terrestre s'ha llançat des de quatre punts.

El relat a la xarxa

La periodista kurda Amina Hussein ha explicat a Twitter que la població està fugint de la ciutat de Ras al-Ayn, Sere Kaniye en turc, perquè l'estan bombardejant:


També la periodista de la CNN, Clarissa Ward, ha mostrat imatges de les columnes de fum que es poden veure al voltant d'aquesta població.

 


Mustafa Bali, portaveu de les Forces Democràtiques de Síria, una aliança entre kurds i rebels àrabs, ha assegurat que s'estan bombardejant objectius civils i que s'ha generat un gran pànic entre la població. Hi ha caos i centenars de desplaçats. També assegura que ja hi hauria almenys dos civils morts, una xifra que els kurds han elevat fins a cinc a última hora d'aquest dimecres.

 


Segons fonts sirianes, les ciutats atacades ja són quatre.


I les primeres conseqüències en la lluita contra Estat Islàmic:


Un atac anunciat

L'ofensiva arriba després que, a principis d'aquesta setmana, el president Trump va anunciar que retirava les tropes nord-americanes aliades dels kurds.
 

 



Una maniobra que permet ara a Turquia iniciar una ofensiva per ocupar el nord de Síria, tallar la relació dels kurds sirians amb el Kurdistan turc i, en una segona fase, traslladar en aquesta "franja de seguretat" dos milions de refugiats sirians que actualment viuen en camps turcs.

Aquest dimarts, el ministre de Defensa turc va anunciar que estaven preparats per atacar.

Erdogan ha assegurat que amb aquest atac "neutralitzaran" el terror i "eliminaran les comunitats locals dels terroristes".

 

 


Juncker demana a Turquia que aturi l'atac

El president de la Comissió Europea (CE), Jean-Claude Juncker, ha instat aquest dimecres a Turquia a aturar l'ofensiva militar:

"Turquia té preocupacions sobre la seva seguretat a la fontera amb Síria. De totes maneres, faig una crida a Turquia i als altres actors a actuar amb contenció i aturar les operacions que ja estan en marxa."

Juncker ha advertit des del Parlament europeu:

"Si el pla dels turcs implica la creació d'una anomenada 'zona segura', no esperin que la Unió Europea pagui per ella".

La Unió Europea ja va arrbar a un acord amb Turquia l'any 2016, després de la crisi dels refugiats, per a què Turquia ajudés a regular el flux de migrants cap a Europa a canvi de 6.000 milions d'euros.

Mentrestant, el Consell de Seguretat de l'ONU ha convocat per aquest dijous una reunió d'urgència, a petició de cinc països europeus, per tractar l'inici de l'ofensiva turca.

ARXIVAT A:
SíriaKurdistanTurquiaEstat IslàmicRecep Tayip Erdogan
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut