Una kurda siriana protesta contra l'ofensiva turca davant la seu de l'ONU a Erbil, capital del Kurdistan iraquià (Gailan Haji/EFE)
Una kurda siriana protesta contra l'ofensiva turca davant la seu de l'ONU a Erbil, capital del Kurdistan iraquià (Gailan Haji/EFE)
Ankara

Erdogan amenaça d'enviar milions de refugiats a la UE si critica l'atac als kurds

El president de Turquia acusa la UE de no complir l'acord del 2016 que va frenar l'arribada de migrants

Actualitzat

El president turc, Recep Tayyip Erdogan, ha amenaçat d'enviar milions de refugiats a la UE si critica l'ofensiva d'Ankara contra els kurds.

Erdogan ha avisat que pot ordenar "obrir les portes" i fer entrar a Europa els 3,6 milions de refugiats que hi ha en territori de Turquia. L'amenaça l'ha fet en un discurs Ankara davant de militants del seu partit.

"Ei, Unió Europea, controla't. Ho repeteixo: si intentes qualificar la nostra operació d'invasió, la nostra tasca és simple. Obrirem les nostres portes i t'enviarem 3,6 milions de migrants."

Turquia i la UE van arribar a un acord el 2016 perquè el govern d'Erdogan frenés el flux migratori cap a Europa a canvi d'ajuda financera - 6.000 milions d'euros- per atendre els migrants en territori kurd.

Erdogan ha acusat Brussel·les de no respectar l'acord:

"Mai heu estat sincers. Diuen que bloquejaran tres mil milions d'euros. Heu respectat mai la promesa que ens vau fer? No."

La ciutat de Ras al-Ayn ha estat objectiu dels atacs en el segon dia d'operació militar (Sedat Suna/EFE)

L'operació militar que Turquia va llançar dimecres al Kurdistan sirià ha rebut crítiques de diversos països europeus. Ankara considera terroristes les milícies kurdes que fins ara havien tingut el suport d'Occident per la lluita contra els jihadistes d'Estat Islàmic.

Més de 100 morts en els atacs

Els bombardejos han continuat per segon dia consecutiu, després de la retirada, diumenge, de les tropes nord-americanes.

Turquia s'ha mostrat satisfeta pels avanços del seu exèrcit en l'operació anomenada Fonts de pau. Assegura que ha aconseguit alguns dels seus principals objectius i que han mort un centenar de milicians.

Fum després del bombardeig turc a Ras al-Eis (Sedat Suna/EFE)


Els atacs s'han centrat en les defenses kurdes, sobretot a la franja de territori entre Tell Abyat i Ras al-Ayn, on ja han entrat tropes turques. Les milícies kurdes, però, diuen que estan contenint l'assalt terrestre.

La invasió, segons el pla del president turc, pretén dibuixar una "zona de seguretat", en paraules seves, al llarg de la frontera, lliure de milícies kurdes.

Centenars de milers de civils estan fugint dels bombardejos, que, a més a més, podrien acabar afavorint l'altre gran protagonista a la regió, el moviment Estat Islàmic.

 

 

ARXIVAT A:
Recep Tayip ErdoganSíriaRefugiatsEstat IslàmicKurdistan
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut