Sant Celoni

Ercros tancarà la fàbrica de Sant Celoni i retallarà la plantilla en 110 persones

El grup químic Ercros ha anunciat avui el tancament de la seva fàbrica de Sant Celoni i la venda dels terrenys per construir-hi pisos, a més d'un reajustament de plantilla de 110 treballadors a través de prejubilacions i baixes incentivades, principalment. La companyia justifica l'operació per reduir el deute financer del grup i traslladar els centres de producció a València i Tortosa.

Actualitzat
El president de la companyia, Antoni Zabalza, ha explicat que la decisió de tancar la planta de Sant Celoni, que disposa de 26.000 metres quadrats -dels quals 12.000 són edificables-, respon a la reestructuració dels actius de Derivados Forestales, companyia adquirida el maig de l'any passat. La venda dels terrenys, que es farà efectiva a mitjans del 2008, servirà per reduir el deute financer del grup, que arriba als 256,06 milions d'euros, i per finançar el trasllat de la producció als centres d'Almussafes (València) i Tortosa (Baix Ebre), xifrat en dos milions d'euros.

L'actual plantilla de Sant Celoni deixarà l'empresa, sobretot a través de baixes incentivades i prejubilacions, amb algun trasllat a Almussafes o Tortosa previst. La companyia ha realitzat reajustaments de personal el 2005 i 2006 que han afectat 270 persones, i mantindrà aquesta línia en els pròxims exercicis, amb una mitjana aproximada de cent persones a l'any.

No hi haurà participació estable de Bidsa ni de Cellex

D'altra banda, malgrat que Zabalza va assegurar en l'última junta d'accionistes d'Ercros, celebrada l'abril del 2006, la voluntat de Bidsa, filial del Banc Sabadell, i Cellex de mantenir una "participació estable" en la companyia, del 10,25% i del 8,39%, respectivament, després de la integració de Derivados Forestales, les dues societats ja han abandonat el capital del grup. "No hi havia cap compromís de permanència", ha afirmat el president d'Ercros.

D'aquesta manera el grup Torras, amb prop d'un 4%, i Mesa Redonda -societat instrumental vinculada a antics directius pròxims a Javier de la Rosa-, amb un 2%, aproximadament, són els accionistes de referència d'Ercros, el 95% del capital de la qual cotitza lliurement al mercat ("free-float").

Benefici de gairebé 4 milions i mig d’euros

El grup químic, que dóna feina a unes 2.100 persones, va obtenir l'any passat un benefici net de 4,46 milions d'euros, un 88,3% menys que en l'exercici anterior, malgrat que la seva xifra de negoci va ascendir a 721 milions d'euros, fet que suposa una alça del 66,6%. Zabalza, que ha descartat compres el 2007, ha atribuït aquests resultats a conceptes de caràcter extraordinari que "distorsionen" la comparativa entre els dos exercicis, com les "diferències negatives" de consolidació derivades de les adquisicions del grup Aragoneses, el juny del 2005, i de Derivados Forestales, el maig de l'any passat.

I també els ha atribuït a l'encariment de les energies, que ha xifrat en 10 milions d'euros nets, així com la provisió de 8,11 milions d'euros per fer davant del cost de neteja del pantà de Flix (Ribera d'Ebre) en cas que no prosperin els recursos plantejats per la companyia contra l'ordre d'execució de la sentència de l'Audiència de Tarragona. Ercros va invertir 21,4 milions d'euros el 2006, el 70% destinats a millores productives i la resta a mesures de seguretat i d'adaptació a la normativa mediambiental.
Anar al contingut