Barcelona

ERC vol que el govern presenti una esmena a la totalitat a la proposta de finançament de l'executiu central

Esquerra presentarà als seus socis de govern una proposta de finançament com a alternativa al document que va fer públic el ministre Solbes la setmana passada. El president d'ERC, Joan Puigcercós, ha explicat que cal que el govern català presenti una esmena a la totalitat de la proposta de l'executiu central en matèria de finançament autonòmic. De la seva banda, el PPC ha demanat una reunió urgent amb el conseller d'Economia, Antoni Castells, perquè els expliqui quina avaluació fa la Generalitat de la proposta del govern espanyol.

Actualitzat
En unes declaracions després de la permanent d'Esquerra, Puigcercós ha descartat negociar sobre el model que va proposar el vicepresident econòmic, Pedro Solbes. Segons ha dit, "no és un avís a navegants, sinó una constatació sobre quin ha de ser el marc de la negociació", ja que molts elements de la proposta de Solbes "topen" amb el text estatutari. El dirigent d'Esquerra ha defensat que el model en què s'ha de centrar el govern per negociar és el de l'Estatut.

Segons Puigcercós, "si entrem a discutir el model de Solbes tindrem un problema. Hi ha d'haver una proposta clara del govern de Catalunya que vagi més enllà del model de Solbes i que reflecteixi el que diu l'Estatut". L'equip d'ERC es reunirà la setmana que ve per tractar el tema del finançament, i farà arribar als seus socis del govern català una proposta alternativa que tindrà l'Estatut com a marc de referència i representarà una "esmena a la totalitat" al document de Solbes.

Puigcercós espera que Castells assumeixi la proposta que formularà ERC i la utilitzi com a base per a la negociació amb el govern de José Luis Rodríguez Zapatero, que juga a la "confusió" i actua com els "trilers de les Rambles" per despistar Catalunya. 

Pel president d'ERC, no és convenient negociar amb "presses" per assolir un acord com més aviat millor: "No podem acceptar ara qualsevol model pel fet que Zapatero s'hagi despertat de sobte".

Segons Puigcercós, "el marge i la força" de negociació que té el govern català és dir que "no" si no el satisfà el model que proposa l'executiu central. D'altra banda, ha assegurat que l'acord del govern d'entesa a Catalunya s'ha d'actualitzar "independentment de la negociació del finançament", i que per això ja hi ha "grups de treball que estan preparant agenda i calendari".

El PPC reclama un reunió "urgent" amb Castells

La presidenta del Partit Popular de Catalunya, Alicia Sánchez-Camacho, ha recriminat a la Generalitat que "encara" no ha rebut cap document on s'avaluï el model de finançament proposat pel ministre d'Economia, Pedro Solbes.

En un comunicat, la dirigent popular ha insistit que "els catalans volem sentir menys música i més xifres" i ha reclamat a l'executiu català més "transparència". I és que, segons Sánchez-Camacho, és intolerable que el govern català no hagi explicat res de les negociacions amb l'executiu central mentre han sorgit tot un seguit d'especulacions sobre els criteris en què s'ha basat el nou model. Per aquest motiu, Sánchez-Camacho ha demanat al conseller d'Economia, Antoni Castells, una reunió urgent per valorar la darrera proposta del Ministeri d'Economia.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut