Els presidents Torra i Torrent (EFE)
Els presidents Torra i Torrent (EFE)

ERC vol consensuar una estratègia amb JxCat i la CUP per la suspensió de Torra

La majoria independentista ha intensificat els contactes i el president Torra recorre la decisió de la Junta Electoral Central de deixar-lo sense escó

RedaccióActualitzat

Cap de setmana de contactes de la majoria independentista al Parlament per la decisió de la Junta Electoral de retirar l'escó al president Quim Torra. Ara mateix, la seva situació com a diputat està en suspens i dilluns hi haurà ple al Parlament. La mesa, amb Roger Torrent al capdavant, ha de decidir si desobeeixen la Junta Electoral Central i el Tribunal Suprem.

En aquest punt, Esquerra Republicana busca una estratègia pactada amb Junts per Catalunya i la CUP. Els republicans han intensificat els contactes perquè tota la pressió està ara sobre el president del Parlament. Roger Torrent ha de pronunciar-se sobre el requeriment de la Junta Electoral de retirar l'escó a Torra de manera immediata.

Torrent, que sap que si desobeeix s'enfronta a conseqüències penals, aquest divendres al matí no ha aparegut pel Parlament. Sí que s'hi han vist els lletrats de la cambra, que en aquesta ocasió no han rebut ni rebran, segons confirmen fonts de la presidència de la cambra, l'encàrrec de Torrent de fer un nou informe, tal com demana el PSC.  

 

Dilluns, abans del ple, la mesa del Parlament haurà de prendre una decisió que Torrent pretén que sigui consensuada. Junts per Catalunya ja ha deixat clar que en cap cas contemplen la retirada de l'escó.

 

Torra denuncia pressions i recorre la decisió

Des de l'oficina del president de la Generalitat es denuncien les pressions a què s'està sotmetent el president Torrent. En un comunicat, Torra avisa que són "incompatibles" amb el Codi Penal i amenaça d'emprendre accions judicials si persisteixen.

 

El president recorda als autors de les pressions que poden incórrer en un presumpte delicte de coaccions i alerta que també poden cometre un delicte de calúmnies o injúries si continuen acusant-lo d'un delicte d'usurpació de funcions públiques.

Torra també ha presentat al·legacions a la decisió de la Junta Electoral Central de substituir-lo com a diputat al Parlament, Al·lega que la mateixa Junta Electoral és incompetent per retirar l'acta.

Torra ha presentat l'escrit d'al·legacions davant la Junta Provincial perquè el traslladi a la JEC.

En el text, Torra sol·licita la recusació d'alguns dels seus membres, als quals acusa de parcials. En concret cita el vocal Carlos Vidal Prado, de qui demana la seva abstenció o recusació per unes manifestacions a Twitter crítiques amb el procés, la justícia alemanya i el president Puigdemont.

Tant els lletrats del Parlament com de la Generalitat ja han dit que si Torra perd l'escó no deixaria de ser president. I a una setmana de la reunió amb Pedro Sánchez, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha assegurat que "és una decisió que correspon prendre al Parlament" la retirada o no del'acta de diputat al president de la Generalitat. 

Segons Illa, el Govern d'Espanya "ha fet una aposta ferma pel diàleg i la mantindrà", i ha afirmat que l'executiu respectarà el que decideixi la cambra catalana sobre aquest assumpte: 

"Donem per fet que el Parlament de Catalunya respectarà les decisions i pronunciaments judicials. "

En unes declaracions posteriors, Ila ha dit que el govern de l'Estat dona per fet que "el Parlament de Catalunya respectarà les decisions i pronunciaments judicials"

ARXIVAT A:
Quim TorraProcés catalàRoger Torrent
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut