Marta Vilalta, Pere Aragonès i Roger Torrent al Congrés d'ERC (EFE)

ERC veu factible investir Sánchez abans de Reis si hi ha un gest sobre Junqueras

Esquerra condiciona el diàleg amb el PSOE per investir Pedro Sánchez que s'acabi la repressió

RedaccióActualitzat

La decisió del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sobre la immunitat d'Oriol Junqueras ha sacsejat el panorama polític i ha deixat congelades les negociacions per a la investidura del govern espanyol. Ara, però, Esquerra torna a obrir la porta a donar suport al candidat Pedro Sánchez si hi ha un gest sobre la situació del seu líder empresonat. I posen data: abans de Reis.

ERC ha fet aquest cap de setmana el seu 28è congrés nacional. El partit ha marcat el nou full de ruta i ha posat condicions al diàleg: que s'acabi la repressió. Ho ha dit Pere Aragonès en el congrés exprés, dos dies després que el Tribunal de Luxemburg va reconèixer que Oriol Junqueras té immunitat com a eurodiputat.

 

El vicepresident Pere Aragonès al Congrés d'ERC (EFE)

 

En el congrés també ha quedat clar que Esquerra veu factible una investidura abans de la nit de Reis. Espera, però, algun gest per part de l'Estat, que podria arribar dilluns per part de l'Advocacia de l'Estat, que s'ha de pronunciar sobre la situació d'Oriol Junqueras, després del dictamen de Luxemburg. Ho ha explicat Pere Aragonès al prorgama "Preguntes Freqüents":

"El que demanarem com a defensa és la nul·litat. Tot allò que les altres parts, en especial l'advocacia de l'estat, s'apropi a les nostres tesis ajudarà a veure que realment hi ha voluntat política i no judicial d'una resolució del conflicte"


L'Advocacia depèn directament del govern, tot i que disposa d'autonomia funcional, i al juny ja es va mostrar favorable que Junqueras recollís l'acta d'eurodiputat.

 

Calvo: "obliga el nostre Suprem"

Aquest dissabte, però, ja s'hi ha referit la vicepresidenta del govern espanyol en funcions. Carmen Calvo afirma que el Tribunal Suprem està obligat a acatar la sentència europea. Diu que la decisió del TJUE "obliga el nostre Suprem".

"Las sentencias se acatan y se cumplen, también esta sentència que obliga a nuestro Tribunal Supremo. El Tribunal de Luxemburgo es también un tribunal para los españoles, no es un tribunal ajeno a nuestra soberanía jurisdiccional."

Calvo diu que el tribunal europeu també és de sobirania jurisdiccional espanyola. D'aquesta manera ha volgut desmentir les veus de la ultradreta que consideren la sentència del tribunal europeu com un atac a la sobirania d'Espanya.

 

Calvo ha dit que, malgrat no compartir els postulats de l'independentisme, cal obrir "una nova etapa" que passa per seure a parlar i acordar dins del marc de l'estat de dret.

 

La vicepresidenta en funcions, Carmen Calvo (EFE)

 


Tres vies del full de ruta d'ERC

El full de ruta d'Esquerra preveu tres vies per a la independència: un referèndum acordat, que per ara es descarta; un de forçat per la mobilització i la pressió social, i un altre sense acord amb l'estat, però amb suport internacional. Porta oberta a una via unilateral sense mencionar-la i deixant clar que no és una prioritat.

ARXIVAT A:
PSOEERCInvestidura
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut