ERC va instar Alfred Bosch a cessar el seu cap de gabinet per assetjament sexual
El conseller d'Acció Exterior, Alfred Bosch, i a l'esquerra el seu excap de gabinet, Carles Garcias, en una imatge d'arxiu (ACN)

ERC va forçar Alfred Bosch a cessar el seu cap de gabinet per assetjament sexual

Segons el diari Ara, l'hi va exigir el mateix Oriol Junqueras i el conseller s'hi hauria resistit durant dos mesos

RedaccióActualitzat

El conseller d'Acció Exterior, Alfred Bosch, va cessar al gener el seu cap de gabinet, Carles Garcias, perquè el van acusar d'una actitud reiterada d'assetjament sexual a diverses treballadores del departament.

Segons ha afirmat ERC aquest dilluns en un comunicat, el partit va instar Bosch a cessar-lo per "comportaments sexistes".

Segons el comunicat, abans el partit havia iniciat una investigació, però va decidir demanar el cessament abans de tancar-la:

"Malgrat que el procés segueix obert, arribat a un cert punt d'aquest les informacions eren ja suficients per instar el Departament a extingir la seva relació laboral amb el càrrec eventual, tal com va fer el Departament setmanes després i així se'ns en va informar."

El comunicat també afirma que l'executiva del partit va demanar la suspensió cautelar de tots els càrrecs interns de Garcias i també de la seva militància.

ERC ha emès el comunicat després que el diari Ara hagi desvelat aquest dilluns el motiu pel qual Garcias va ser cessat el 24 de gener.

El conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals, i Transparència, Alfred Bosch, durant la taula rodona de líders locals i regionals al 'Local and Regional Governments' Day'de Nova York, el 15
El conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Alfred Bosch, el mes de juliol en un acte a Nova York (ACN)

 

Clima de "terror"

Segons la informació de l'Ara, ERC va començar a rebre denúncies contra Garcias el setembre passat, quan ell i Bosch ja portaven un any al departament.

Les denúncies parlaven d'assetjament verbal constant a treballadores del departament per part de Garcias, i també d'assetjament laboral, que van crear un clima de "terror".

Malgrat això, no hi ha cap denúncia a la policia ni tampoc hi ha constància de cap agressió física.

 

Bosch s'hi hauria resistit

El mes de novembre la secretària general del departament, Mercè Salvat, va dimitir pel mal ambient de treball que s'atribuïa a Garcias, i ho hauria comunicat directament a Oriol Junqueras.

Aquest hauria exigit al desembre el cessament de Garcias a Bosch, que s'hauria resistit a fer-ho i hauria fins i tot intentat situar-lo a la direcció general que va quedar vacant amb la substitució de Salvat.

Finalment es va posar en marxa la investigació interna dins d'ERC, i Bosch va acabar acceptant el cessament de Garcias, que no es va produir fins a finals de gener.

L'Ara afirma que ha confirmat la informació amb "desenes de trucades i trobades amb els protagonistes".

 

El "tracte dur" de Garcias

També diu que Bosch els hauria admès que Garcias és una persona de "tracte dur", però que mai havia rebut cap queixa abans que l'hi expliquessin des del partit.

Carles Garcias en una fotografia de la web d'ERC

Carles Garcias va estudiar Matemàtiques a la UB i Econòmiques a la UPF, i va treballar en un parell d'empreses privades fins al 2015.

Llavors va entrar com a assessor a l'Àrea Metropolitana de Barcelona, on hauria conegut Bosch, que el novembre del 2018 va fitxar-lo com a cap de gabinet.


"Extreballador eventual"

La matinada de diumenge a dilluns, poca estona després el que el diari Ara publiqués la informació, l'oficina de premsa de la conselleria d'Alfred Bosch ha reaccionat.

Ho ha fet amb un comunicat en el qual s'assegura que la conselleria "va impulsar d'ofici" una investigació interna sobre l'actuació d'aquest "extreballador eventual":

"Amb la informació de què es disposava en aquell moment es va considerar que els comportaments investigats eren contraris als valors republicans, motiu pel qual el conseller va cessar aquest treballador. El trencament es va fer efectiu al cap de poques setmanes, després de gestionar un correcte traspàs de funcions."

 

Bosch es disculpa "pel dolor que hagi pogut provocar"

El conseller d'Exteriors, Alfred Bosch, ha demanat disculpes "pel dolor que hagi pogut provocar" el cas "a les persones afectades i al seu entorn".

Segons especifica un comunicat d'Exteriors, Bosch ha engegat una ronda de reunions amb les diverses unitats del Departament per "posar en comú la situació i escoltar les opinions de treballadors i treballadores".

 

Bosch, en una trobada amb periodistes la setmana passada
Bosch, en una trobada amb periodistes la setmana passada (ACN / Blanca Blay)

 

El conseller d'Exteriors ha expressat la seva condemna rotunda de les actituds masclistes. El Departament també posarà en marxa "actuacions de tipus psicosocial" per analitzar el clima dins de la Conselleria.

 

Torra crida Bosch

Aquest dilluns al matí el president Quim Torra ha fet anar Bosch al Palau de la Generalitat per demanar-li explicacions.

Segons un comunicat de Presidència, Torra li ha preguntat per què no es van aplicar els protocols previstos en aquest tipus de casos:

"El president li ha demanat explicacions sobre els fets i sobre la no activació del Protocol per a la prevenció, la detecció, l'actuació i la resolució de situacions d'assetjament sexual per raó de sexe i de l'orientació sexual a l'Administració de la Generalitat de Catalunya. Fins ara no consta cap comunicació del Departament a la Direcció General de Funció Pública."

La conselleria, juntament amb la direcció general de la Funció Pública, ha obert una investigació per aclarir els fets i les conseqüències que se'n puguin derivar.

 

 

ARXIVAT A:
ERCAssetjament sexual
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut