Els republicans justifiquen la seva oferta perquè de cara al 27-S cal un govern fort i estable
Els republicans justifiquen la seva oferta perquè de cara al 27-S cal un govern fort i estable.
Barcelona

ERC s'ofereix a Artur Mas per entrar al govern després de la sortida d'Unió

RedaccióActualitzat

ERC ha respost a la sortida d'Unió del govern de la Generalitat amb una oferta. El portaveu d'ERC i diputat al Parlament, Sergi Sabrià, ha obert la porta perquè els republicans entrin al govern d'Artur Mas: "Estem a disposició del país i del govern."

La formació justifica la seva proposta perquè el 27-S és "un repte importantíssim", on l'estabilitat política esdevé una peça clau.

Tot i que els republicans reconeixen que és aviat per valorar les conseqüències de la sortida del govern dels consellers democristians, es mostren disposats a donar suport a l'executiu en allò que faci falta. ERC parlarà amb el president de la Generalitat per traslladar-li la seva predisposició i garantir l'estabilitat.

El PSC acusa Mas "d'esquerdar" el catalanisme històric
El portaveu del PSC al Parlament, Maurici Lucena, ha advertit que "el president Artur Mas està "esquerdant el catalanisme històric, aquell catalanisme transversal, integrador i inclusiu que tants beneficis ha comportat".

En declaracions als passadissos del Parlament, Lucena ha expressat el respecte del PSC "cap a una decisió legítima i lliure que ha adoptat UDC". Malgrat això, ha advertit al president de la Generalitat que ell, "amb la complicitat d'ERC" ha fet que la independència es converteixi en un element de divisió quan, precisament, "el catalanisme ben conduït ha estat un element d'integració, de cohesió social i de transformació econòmica".

El PP demana a Mas que se'n vagi

El portaveu adjunt del PPC al Parlament, Santi Rodríguez, ha demanat al president de la Generalitat que no substitueixi els tres consellers d'Unió que han deixat el govern sinó que "redistribueixi les funcions" i l'ha instat a marxar abans de "trencar" la societat catalana.

"L'acció de govern no depèn de la quantitat de consellers. És més, inclús algun més sobraria", ha dit ironitzant Rodríguez, que ha esmentat directament el conseller de Presidència i portaveu de l'executiu, Francesc Homs.

El portaveu del PP ha assegurat que aquesta situació demostra que "tot el que toca Mas es trenca": "Va trencar una part del grup parlamentari de CiU amb la convocatòria anticipada d'eleccions el 2012. Ha trencat el PSC, Unió, el Govern i volem evitar que trenqui també la societat catalana". Per això, el PP creu que "el millor que pot fer Mas, el millor servei que li pot fer a Catalunya, és marxar, oblidar-se de les apostes independentistes que té fixades per al 27-S i, si CiU manté una majoria, buscar una alternativa per poder intentar acabar aquesta legislatura amb la millor dignitat possible", ha afegit.

Ciutadans demana a Mas eleccions
La portaveu adjunta de Ciutadans al Parlament, Inés Arrimadas, ha instat el president de la Generalitat, Artur Mas, a convocar eleccions per formar un govern "seriós". Arrimadas ha descrit la sortida d'Unió del govern com "l'últim capítol d'unarie d'humor dolent".

Sobre el fet que ERC s'hagi ofert a entrar a l'executiu, Ciutadans considera que no tindria sentit. "No necessitem un joc de cadires o despatxos, necessitem poder triar un govern fort a les urnes", ha insistit la portaveu.

ICV-EUiA parla d'un final d'etapa i també demana eleccions

La portaveu d'ICV-EUiA al Parlament, Dolors Camats, veu "imprescindible" la convocatòria d'eleccions davant del "final d'etapa" i de "règim" a Catalunya. Camats ha afirmat que la sortida dels consellers d'UDC demostra el "fracàs" del projecte de CiU i Artur Mas.

Per a la portaveu ecosocialista, amb aquesta "crisi" de CiU i del govern, Artur Mas ha fet "més petit" el dret a decidir i els seus suports al projecte nacional: "Avui, menys gent accepta i entén la clau plebiscitària de les eleccions", ha afegit Camats.

Anar al contingut