Barcelona

ERC s'inclina per votar contra el nomenament d'Iceta com a senador

Si JxCat tampoc dona el seu suport al nomenament d'Iceta com a senador, no podrà ser president de la cambra alta

RedaccióActualitzat

Esquerra Republicana s'inclina per votar en contra del nomenament de Miquel Iceta com a senador. Junts per Catalunya encara no ha decidit què votarà, però si ho fes en contra, el candidat socialista no tindria prou suports per ser el president del Senat, com proposa Pedro Sánchez.

Aquest dimecres, els òrgans de direcció d'ERC es reuniran per ratificar, previsiblement, aquesta decisió de rebutjar la designació d'Iceta. El veto d'aquest dimarts a Junqueras i Comín per al debat de TV3 i Catalunya Ràdio va acabar de decantar els dubtes cap al no al primer secretari del PSC.

Junts per Catalunya també ho decidirà en una reunió al llarg del dia i la CUP ja ha avançat que s'oposa al nomenament. Per tant, tot apunta que en el ple del Parlament d'aquest dijous, Iceta no tindrà el vistiplau de la cambra i, en conseqüència, no es podria convertir en president del Senat. Es tractaria d'un fet inèdit perquè fins ara els partits mai no s'havien oposat als candidats proposats pels altres grups.

El líder dels socialistes catalans està disposat a portar aquesta decisió al Tribunal Constitucional

La proposta del president en funcions Pedro Sánchez, de situar un català al capdavant de la cambra alta, requereix majoria simple al Parlament, és a dir, més vots favorables que contraris. Iceta només compta amb el vot a favor dels 17 diputats del PSC i els 8 dels comuns, que sumen 25 vots afirmatius.

Ciutadans va anunciar que s'abstindria, però encara que optés finalment per acceptar Iceta, tampoc hi hauria prou suports si Esquerra Republicana, Junts per Catalunya i la CUP s'hi oposen.  

 

Votació clau i endarrerida

Després de l'endarreriment forçat per ERC, JxCat i la CUP, el president de la cambra, Roger Torrent, ha convocat finalment per a aquest dijous 16 de maig el ple per votar la proposta de designació de Miquel Iceta com a senador en representació de la Generalitat i en substitució de José Montilla, que ha renunciat al càrrec.  

La votació, segons el reglament del Parlament, estableix que la votació es pot fer per assentiment o per vot secret.

ARXIVAT A:
Eleccions 28AMiquel Iceta
Anar al contingut