Gemma Calvet al faristol del Parlament durant el ple de la llei de consultes.
Calvet ha fet una defensa de la constitucionalitat de la llei de consultes.
Barcelona

ERC reivindica una llei de consultes plenament constitucional fruit d'una Constitució al servei de la democràcia

ERC reivindica una llei de consultes plenament constitucional fruit d'una Constitució al servei de la democràcia

RedaccióActualitzat

Esquerra mira amb orgull a una llei de consultes "plenament constitucional". La diputada Gemma Calvet ha defensat el text com a ponent i ha reivindicat una Constitució al servei de la democràcia que dóna validesa a la llei que presenta el Parlament català.

Calvet ha fet una argumentació molt tècnica i ha dedicat bona part de la seva intervenció a defensar la Constitució espanyola com a fruit de la transició i com a instrument per acollir l'actual context polític. La diputada d'ERC ha citat fins i tot el Tribunal Constitucional, a qui ha atribuït en una sentència del 2011 el reconeixement d'un nou dret al servei del dret a decidir.

Calvet també ha destacat que la llei de consultes compta amb l'aval del Consell de Garanties Estatutàries. Per tot plegat, Esquerra demana respecte per la llei i la consulta.

"No els hem de demanar permís, tenim la Constitució espanyola i l'Estatut d'Autonomia. Tenim legitimitat democràtica"

Calvet ha recordat que "s'han provat moltes vies i no hi ha hagut acord perquè el govern de l'Estat no ha volgut". Admet que, d'això, n'ha nascut la consulta, i no pas un referèndum vinculant, però ha avisat que del resultat se'n derivaran igualment conseqüències polítiques.

"La força per seguir endavant"

A l'inici de la seva intervenció, Calvet ha dirigit diversos agraïments, entre els quals un d'especial per a l'Assemblea Nacional Catalana, Òmnium Cultural i la societat civil catalana per haver "impulsat una mobilització absolutament pionera en l'àmbit europeu, cívica democràtica i que ens ha portat avui aquí".

Calvet ha explicat que en tot moment, les mobilitzacions han estat presents i creu que "seran la força per seguir endavant".

La diputada d'Esquerra Republicana ha tingut també un record per als president de la Generalitat durant la Segona República i a l'exili, Francesc Macià, Lluís Companys, Josep Irla i Josep Tarradellas.

Anar al contingut