Madrid

ERC permet que els pressupostos avancin al Congrés l'endemà de la taula de diàleg

ERC s'absté en la votació del sostre de despesa i JxCat hi vota en contra

RedaccióActualitzat

Superada la primera prova de foc del clima de cordialitat i de bones voluntats de la taula de diàleg que es va fer aquest dimecres entre els governs català i espanyol.

Gràcies a l'abstenció d'ERC, el Congrés ha aprovat el sostre de despesa, el màxim que les administracions podran gastar aquest any, i els objectius de dèficit. És un pas clau perquè puguin tirar endavant els Pressupostos Generals de l'Estat. S'ha aprovat amb 168 vots a favor, 150 en contra i 19 abstencions.

Des d'Esquerra, han explicat el vot com un marge de confiança després que el govern espanyol complís ahir amb la constitució de la taula entre governs. "Esquerra compleix els acords", ha dit Gabriel Rufián als passadissos.

 

El republicà Joan Maragall ha justificat així el vot davant la resta de diputats:

"No ens agrada el seu sostre de despesa ni els més de 400 milions que ens deuen, però ERC hem vingut a Madrid a resoldre un conflicte polític. Vostès estan complint, per ara, amb el que vam acordar i avui, amb el nostre vot, els donem un marge de confiança perquè el diàleg i la negociació puguin avançar"


JxCat ha votat en contra del sostre de despesa, perquè consideren que "no hi hagut negociació, no han aixecat el telèfon", segons han explicat als passadissos. Dins de l'hemicicle, el diputat Ferran Bel ho ha expressat així:

"Si volen els vots de Junts per Catalunya per a qualsevol cosa, saben que ho han de negociar, prèviament o en el moment mateix, però a canvi de res no serà possible que tinguin els nostres vots"

 

Els diputats socialistes aplaudeixen la ministra d'Hisenda María Jesús Montero (EFE/Chema Moya)

Madrid canvia la regla de despesa

Això ha passat després que la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, hagi anunciat que volen reformar la regla de despesa, la norma que impedeix augmentar la despesa pública per sobre d'un límit lligat al creixement. La ministra ha dit que "és conscient" que demanen la flexibilització grups com ERC, Bildu, Compromís o Més País.

Montero ha anunciat al Congrés que donarà més marge a les comunitats i ajuntaments:

"La nostra intenció és fer una nova regla de despesa amb una metodologia que permeti més marge a les comunitats i entitats locals"

"L'aspiració de les comunitats autònomes que ja es troben en situació de superàvit i sobretot dels Ajuntaments, que són l'administració que més ha mantingut l'equilibri pressupostari, és que el govern canvii aquesta regla fiscal per adaptar-la millor als criteris de despesa que tenen les administracions i la seva capacitat de poder donar resposta als problemes dels ciutadans"

 

Al ple s'ha debatut el límit de despesa no financera de 127.609 milions per a aquest any.

María Jesús Montero també ha defensat el camí de correcció del dèficit públic per als pròxims anys per adaptar-la a la realitat "econòmica, social i política" del país: 1,8 % del PIB al 2020, 1,5 % del PIB al 2021, 1,2 % del PIB al 2022 i 0,9 % del PIB al 2023.

A més de JxCat, també han votat en contra del sostre de despesa el PP, Ciutadans i Vox.

ARXIVAT A:
Pressupostos Generals de l'Estat
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut