Teresa Jordà, Alfred Bosch i Joan Tardà, els tres diputats republicans al Congrés. (Foto: ACN)
Teresa Jordà, Alfred Bosch i Joan Tardà han presentat el full de ruta de la legislatura. (Foto: ACN)
Barcelona

ERC obre converses amb BNG i Compromís per formar grup al Congrés

ERC ha mogut fitxa per tenir grup propi al Congrés. La primera opció dels republicans era Amaiur, però la candidatura abertzale ha plantejat un front basc a la cambra, amb el PNB i Geroa Bai. Per això els tres diputats d'ERC al Congrés han mirat cap a una altra direcció, la del BNG i Compromís. El cap de llista per Barcelona, Alfred Bosch, ha destacat que amb gallecs i valencians hi ha idees comunes en qüestions nacionals i socials.

RedaccióActualitzat
Bosch ha explicat que hi ha "bona sintonia" amb aquestes formacions i, amb Compromís, també "complicitat" en el tema de la llengua. Bosch ha precisat que encara no s'està negociant res, sinó que hi ha converses "de bona voluntat, exploratòries" de cara a sumar forces per tenir grup propi.

ERC confia que la Mesa del Congrés faci una interpretació flexible del reglament de la cambra i els permeti formar grup, encara que cap de les formacions té els 5 diputats mínims requerits (la coalició d'ERC en té 3, el BNG, 2 i Compromís, 1). Tampoc compleixen els llindars del 5% dels vots de tot l'estat o el 15% per circumscripció, el mateix que passa amb Amaiur i UPyD, que freguen aquests percentatges. 

Els tres diputats republicans de la nova legislatura, el mateix Bosch, Teresa Jordà i Joan Tardà, han anunciat que el seu full ruta per als pròxims 4 anys passen per reivindicar el dret a l'autodeterminació, el concert econòmic i retallades "alternatives" com ara reduir el pressupost de Defensa, suprimir ministeris amb competències transferides com Sanitat, Cultura o Educació.
Anar al contingut