Una pancarta reclamant l'amnistia en una carretera
Una pancarta reclamant l'amnistia en una carretera (ACN / Òmnium)

ERC, JxCat i la CUP impulsen una resolució per reclamar al Congrés una llei d'amnistia

El PSOE refreda les pretensions independentistes dient que l'amnistia "no té cabuda" a la Constitució

Txell OrtizActualitzat

Just abans que es reunís la mesa del Parlament, de forma telemàtica, Junts per Catalunya, Esquerra i la CUP han entrat aquest dimecres al matí al registre de la cambra una proposta de resolució sobre un text d'amnistia, amb la intenció de debatre'l primer al ple i votar-lo. El text entrarà "in extremis" a l'última sessió de la legislatura, al ple de la setmana que ve.

Les tres formacions han trigat tres mesos a posar-se d'acord, hores de reunions que s'han allargat també aquests dies de pont i fins a última hora d'ahir dimarts.

 

 

Finalment, aquest matí Junts per Catalunya, Esquerra i la CUP han entrat una proposta de resolució sobre l'amnistia, que Laura Borràs des de Madrid avançava així:

"És important que el Parlament s'expressi sobre la llei i els tres partits s'han posat d'acord. Llei que haurà de ser abordada aquí a les Corts."


El text proposa que el Parlament es pronunciï sobre l'amnistia i que defensi l'exercici de l'autodeterminació. Això ha de permetre l'alliberament dels presos i el retorn dels exiliats i posar punt final als milers de causes obertes als jutjats.

Reclamen l'aprovació del text per part de les Corts espanyoles i alhora fan una crida a la mobilització de la societat catalana per donar-hi suport.

Esquerra i la CUP s'han felicitat per l'acord. Sergi Sabrià ha explicat que aquest "és el marc antirepressiu compartit de l'independentisme i treballem per sumar-hi tants espais com sigui possible".

Per la seva banda, Natàlia Sánchez Dipp, de la CUP, ha recordat que "hi ha més de 2.000 represaliats i represaliades pels fets de l'1 d'octubre i postsentència" i ha afegit que "era imperatiu impulsar una proposta en el marc antirepressiu conjunt". 

El text, que entrarà "in extremis" en l'últim ple de la legislatura, buscarà la complicitat dels comuns, que, per altra banda, sempre han manifestat estar a favor de l'amnistia.

La presentació de la proposta de resolució no ha estat conjunta, però malgrat això sí que és el primer gest d'unitat de l'independentisme en molt temps. El gest també que dona resposta a la petició que el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, va fer als partits, just quan va fer tres anys del seu empresonament.

 

Alguns dels signants del manifest 'Amnistia Ara!'
Alguns dels signants del manifest "Amnistia ara!" (ACN / Bernat Vilaró)


Crítiques de l'oposició

Des de l'oposició, tant el PSC com Ciutadans ja s'han manifestat en contra d'aquesta iniciativa.

Des de Ciutadans, Carlos Carrizosa s'hi ha mostrat en contra pel fons. Carrizosa troba "una vergonya demanar la immunitat dels que es van gastar els diners de tots els catalans amb fins que no eren socials".

En canvi, el PSC s'hi oposa per la forma. Ferran Pedret ha assegurat que la proposta "hauria de tenir forma d'iniciativa legislativa".

 

 


El PSOE diu que l'amnistia no està prevista a la Constitució

Des de Madrid, el PSOE ja ha tancat la porta a la proposta. La portaveu del PSOE al Congrés dels Diputats, Adriana Lastra, ha dit que "no té cabuda" a la Constitució. 

Text íntegre de la proposta de resolució sobre una llei d'amnistia:

ARXIVAT A:
Govern empresonatParlament de CatalunyaJuntsERCCUPCsPSC
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut