ERC, JxCat, CUP, Bildu i BNG planten el rei al Congrés com a "hereu del franquisme"

Els diputats de Podem que no formen part del govern i els del PNB no han aplaudit el monarca en l'arribada a la cambra

RedaccióActualitzat

Desenes de diputats han plantat aquest dilluns el rei en l'acte protocol·lari d'obertura de la XIV legislatura espanyola al Congrés dels Diputats. Els representants de les tres forces independentistes catalanes, ERC, Junts per Catalunya i la CUP, i també EH Bildu i el BNG, han decidit no assistir a l'acte, on el monarca ha fet una defensa aferrissada de la Constitució.

Els cinc partits han signat un document conjunt de rebuig a la monarquia titulat "No tenim rei. Democràcia, llibertat, repúbliques".

Hi asseguren que "la societat catalana, gallega i basca rebutgen majoritàriament una figura anacrònica hereva del franquisme"

Consideren que ni la monarquia ni el rei els representa, i que el monarca "no és un interlocutor vàlid per a nosaltres" perquè "ni té la legitimitat dels nostres pobles, ni li reconeixem cap funció política".

"Encara menys -afegeixen- quan el seu paper envers les nostres nacions no ha estat cap altre que pretendre imposar projectes i valors antidemocràtics, com va quedar demostrat en el discurs autoritari que va pronunciar el 3 d'octubre."

També assenyalen que la monarquia "no respon als valors republicans de llibertat, igualtat i democràcia", per la qual cosa una democràcia real, a parer seu, només serà possible "des de la ruptura amb l'herència, les bases i valors que representa el rei i la seva figura".

"Per això, considerem que el rei i la monarquia han de deixar d'exercir la seva tutela sobre la ciutadania i sobre els governs i parlaments que emanen de la voluntat popular -conclouen-. Només així es podran trobar solucions basades en el respecte a la voluntat popular, la llibertat i la democràcia".

 

Gabriel Rufián (ERC), Laura Borrás (JxCat), Mireia Vehí (CUP), Oskar Matute (EH Bildu) i Néstor Rego (BNG) han llegit el manifest en català, gallec i basc a la sala de premsa del Congrés una hora abans de l'inici de l'acte.

ERC, JxCat, CUP, Bildu i BNG planten el rei al Congrés com a
Lectura del manifest contra la monarquia (EFE/J.J. Guillén) (EFE/J.J. Guillén)

El monarca espanyol s'ha trobat amb els diputats de Podem, ara formant part del govern espanyol. S'esperava veure quina era la seva actitud, després que el 2016 no li van aplaudir el discurs i no es van aixecar dels seus escons. Els membres del grup parlamentari no han aplaudit, mentre que sí que ho han fet els membres del govern. Tampoc han aplaudit els diputats del PNB.


La portaveu de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha lamentat que els partits independentistes "menyspreïn el cap de l'Estat" i ha destacat que són els mateixos partits que "marquen l'agenda del govern", els "socis" del cap de l'executiu, Pedro Sánchez.
ARXIVAT A:
Monarquia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut