Militars prenent unes cerveses amb les armes a terra a Vilafranca
Militars prenent unes cerveses amb les armes a terra a Vilafranca
Madrid

ERC i JxCat demanen explicacions a Defensa per la foto dels militars a Vilafranca

El ministeri investiga la imatge dels militars prenent unes cerveses en una terrassa de Vilafranca del Penedès, que s'ha fet viral

RedaccióActualitzat

Encara porta cua la foto dels militars uniformats prenent unes cerveses en una terrassa de Vilafranca del Penedès amb les armes llargues a terra. Esquerra, Junts per Catalunya i Bildu han demanat que la ministra de Defensa en funcions, Margarita Robles, comparegui al Congrés per donar explicacions per les imatges, que s'han fet virals a les xarxes socials.

Els portaveus al Congrés d'ERC, Gabriel Rufián, i de JxCat, Laura Borràs, han registrat a la cambra l'escrit amb la petició, que també ha firmat la portaveu d'EH Bildu, Mertxe Aizpurua.

Laura Borràs ha dit que prefereixen ser prudents fins que s'aclareixin les imatges:

"Són pertorbadores, però hem volgut ser prudents perquè no tenim tota la informació."

Com que la cambra baixa està dissolta per la convocatòria d'eleccions generals, la ministra de Defensa hauria de comparèixer a la Diputació Permanent, l'òrgan que regeix el Congrés.

Perquè se celebri una sessió d'aquest òrgan parlamentari, l'ha de convocar la presidenta, dos grups parlamentaris o una cinquena part dels seus membres, que són en total 127. Ni JxCat ni Bildu tenen grups parlamentaris, i els seus diputats, més els d'ERC en la Diputació Permanent, no fan la suma necessària.

JxCat també ha presentat una bateria de preguntes al govern espanyol sobre les imatges. Volen saber quines mesures es prendran i si l'executiu es planteja modificar el sistema de controls d'alcoholèmia dels militars.

Dins de les reaccions polítiques, també vol explicacions l'Ajuntament de Vilafranca, governat per JxCat amb el suport del PSC.


Defensa ho investiga

En paral·lel, el Ministeri de Defensa està investigant els fets que es retraten en la fotografia. Segons les primeres explicacions que han donat, uns 70 militars de la Legió van tornar d'unes maniobres al nord de França i van parar a la terrassa d'un bar de Vilafranca del Penedès, perquè els conductors havien de descansar.

La investigació de Defensa ha de determinar si el grup va cometre alguna infracció en consumir alcohol i deixar les armes a terra.

ARXIVAT A:
ERCJxCatExèrcit espanyol
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut