ERC i Junts proposen un referèndum pactat amb l'Estat i rebutgen posar data, com vol la CUP
Pere Aragonès (ERC) i Albert Batet (Junts) en el debat de política general, que acaba avui (Job Vermeulen/ ACN)

El Parlament rebutja posar data a un referèndum: ERC s'absté i Junts hi vota en contra

Els republicans voten al costat de socialistes i comuns la taula de diàleg i, pel que fa a l'aeroport del Prat, és Junts qui s'alinea amb el PSC

Actualitzat

El Parlament ha rebutjat la proposta de la CUP de fixar un calendari per a un nou referèndum aquesta legislatura, una dels resolucions que els cupaires han presentat en el debat de política general.

Tant ERC com Junts s'han desmarcat de la proposta, que ha dividit l'independentisme. Els primers s'han abstingut en la votació, mentre que Junts hi ha votat en contra. 

En el debat de política general, el govern s'ha mostrat unit i ha respost demanant un referèndum, però que sigui acordat amb l'Estat, perquè al·leguen que només un referèndum pactat pot substituir el de l'1 d'octubre. És una de les propostes que s'han sotmès a votació.
 

La proposta de la CUP plantejava posar data a la consulta: que les institucions catalanes es comprometin "a dur a terme un referèndum d'autodeterminació abans no finalitzi la legislatura" i a "iniciar immediatament els debats i treballs necessaris per garantir-ne la realització". 

La resolució no ha tirat endavant perquè només ha comptat amb 9 vots favorables de la CUP, 33 abstencions d'ERC i 87 en contra del PSC-Units, Junts, els comuns, Vox i el PP, mentre que Cs no ha participat en la votació.

El diputat de la CUP Carles Riera (ACN/Job Vermuelen)

 

El govern se'n va assabentar pels mitjans 

La proposta dels cupaires va agafar per sorpresa Esquerra i el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que durant el debat els ha retret que se n'ha assabentat pels mitjans.

Per la CUP, és indispensable posar-hi data per afegir pressió a una taula de negociació amb el govern espanyol que, ara mateix, els produeix perplexitat, ha afirmat el diputat de la CUP Carles Riera:

"No perdi el tren d'Escòcia, posi-hi data i que sigui abans del 2025. Tinguin la intel·ligència política per utilitzar aquesta proposta de resolució com un element de pressió."

Aragonès ha assegurat que no forma part de l'acord d'investidura:

"L'acord era molt clar, en el sentit de plantejar tota una sèrie de mesures de caràcter social, econòmic i molt rellevants. L'acord parla de generar les condicions per tenir el referèndum i hi estem treballant."

A la CUP no li ha agradat la resposta d'Aragonès i l'ha acusat de reproduir el discurs de Foment.

Entre el president i els seus socis de Junts, malgrat les diferències respecte a la taula de negociació, sembla que hi ha coincidència en la necessitat d'unitat, tot i petits retrets. S'han promès lleialtat mútua, però també ha quedat palès que xoquen les estratègies.

ERC i Junts han votat diferent en temes com l'aeroport o la taula de diàleg (ACN/Job Vermuelen )


ERC i Junts voten dividits sobre la taula de diàleg

Esquerra i Junts també han votat dividits la proposta de resolució dels comuns sobre impulsar la taula de diàleg i negociació únicament amb membres del govern. 

El text deia que el diàleg "ha de ser de govern a  govern, amb delegacions conformades únicament per membres del govern català i de l'espanyol".

La resolució ha tingut el suport del PSC, els comuns i ERC, mentre que Junts hi ha votat en contra, juntament amb la CUP, Vox, Cs i el PP 

En canvi, Junts s'ha abstingut en la votació de la proposta d'ERC sobre la taula de diàleg, que planteja que la resolució del conflicte polític es faci mitjançant la taula de diàleg entre governs. 

Puigneró i Aragonès, durant l'últim dia del debat (ACN/Job Vermuelen )


Junts, amb el PSC a favor de l'aeroport 

La votació de les propostes de resolució, que tanquen el debat de política general, ha evidenciat les friccions en el si de l'independentisme, inclòs el govern.

La divisió s'ha fet evident en el tema de l'aeroport del Prat. ERC ha votat en contra de la proposta presentada conjuntament per Junts i el PSC, que només ha tingut el suport de Ciutadans.

La resolució insta la Generalitat a exigir a l'Estat que mantingui l'acord del 2 d'agost que preveia una inversió de 1.700 milions d'euros per convertir l'aeroport del Prat en un hub intercontinental i que ho faci "amb màxim respecte a la biodiversitat, l'espai natural protegit del Delta del Llobregat i les directives ambientals europees", sense cap referència explícita a la Ricarda

El ple també ha aprovat la proposta d'ERC sobre l'aeroport, que demana exigir el traspàs de la gestió dels aeroports i ports catalans per poder desplegar un model aeroportuari propi. Hi han votat a favor ERC i Junts, la CUP i els comuns s'han abstingut i la resta l'han rebutjat. 

Illa observa Aragonès en el debat de política general
La resolució del PSC i Junts sobre l'aeroport ha topat amb el rebuig d'ERC (EFE/Enric Fontcuberta)


​​Prospera la moció de suport a Puigdemont 

La majoria independentista del Parlament sí que ha fet front comú en la resolució de suport al president Puigdemont.

El text dona "suport explícit al Molt Honorable President Carles Puigdemont, qui ha estat el president del referèndum de l'1 d'octubre i de la Declaració d'independència del 27 d'octubre, així com la resta d'exiliats, membres del govern i represaliats pels mateixos fets". 

El document demana "preservar la independència judicial en tots els països de la UE, i en particular a l'estat espanyol, assenyalat diverses vegades com un dels pitjors de tota la Unió pel que fa a la separació de poders" i constata que "ni els jutges alemanys, belgues, ni tampoc ara els italians, han admès la mesura de l'empresonament" de Puigdemont. 

La proposat reclama que "cessin les ingerències del govern de l'Estat davant les instàncies jurisdiccionals i el Tribunal Constitucional, que pretenen impedir la materialització de la voluntat democràtica dels representants del poble de Catalunya i la que fou legítimament expressada en el referèndum d'autodeterminació de Catalunya de l'1 d'octubre". 

Els grups de l'oposició

D'altra banda, en el debat, el PSC s'ha tornat a oferir al president per pactar els pressupostos. El líder dels socialistes, Salvador Illa, ha reiterat que amnistia i autodeterminació són impossibles, però ha mantingut la mà estesa per a l'aprovació dels pressupostos. La proposta no ha convençut el president de la Generalitat, que ha retret a Salvador Illa poca concreció en els seus plantejaments.

Els comuns creuen que l'executiu no té cultura de coalició. I Ciutadans, PP i VOX els han acusat d'estar als antípodes de la normalitat democràtica i de promoure l'odi.

ARXIVAT A:
Debat política generalERCCUPJxCat
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut