Roger Torrent, a la sortida de la presó de Lledoners (ACN)
Roger Torrent, a la sortida de la presó de Lledoners (ACN)
Sant Joan de Vilatorrada / Barcelona

ERC i el PDeCAT matisen Torra i defensen la "via escocesa" en lloc de l'eslovena

RedaccióActualitzat

ERC i el PDeCAT consideren que la millor via per a la independència és l'escocesa. Després de l'allau de crítiques al president de la Generalitat, Quim Torra, per haver defensat la via eslovena, que va ser sense diàleg i amb desenes de morts, les dues formacions han matisat les paraules del cap del govern i han eludit censurar-lo.

Després de visitar els presos a Lledoners, el president del Parlament, Roger Torrent, ha remarcat que un referèndum pactat com el d'Escòcia té un suport majoritari a Catalunya:

"Sempre hem defensat i continuarem defensant la via escocesa.

Per mi i pel meu partit, la via és l'escocesa perquè és la correcta i la que ens farà guanyar. És la que connecta amb el 80% dels catalans."

La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, no ha volgut entrar en la qüestió de si hi ha divisió entre JxCat i ERC al voltant de la via eslovena, i ha insistit que Catalunya ha de tenir una "via pròpia" i que el pacifisme "és el sentiment d'Esquerra, el del govern i el d'una majoria de la societat del país."

"Catalunya no es pot comparar amb els altres països perquè els contextos són molt diferents. La via de Catalunya és la via pròpia de la democràcia, el civisme i el pacifisme i anar avançant en el camí des dels consensos."

 

David Bonvehí i Míriam Nogueras, a la seu del PDeCAT (ACN)

 

El president del PDeCAT, David Bonvehí, ha defensat Torra i ha assegurat que se n'han "malinterpretat" les declaracions. "La via catalana és pacífica i democràtica", ha afegit Bonvehí, que ha aplaudit que Roger Torrent "hagi vingut a les tesis" del PDeCAT, per haver defensat la via escocesa cap a la independència.

"La via escocesa és la que sempre ha reclamat el PDeCAT."

Junts per Catalunya també ha sortit en defensa del president de la Generalitat, assegurant que només volia subratllar la determinació del poble eslovè, com ha assegurat el diputat Eduard Pujol:

"El president Torra es refereix a la determinació del poble eslovè en la defensa de la seva voluntat d'esdevenir un Estat independent. Hi tenien dret i van creure que hi tenien dret. Estic convençut que es referia al fet que que són una societat cívica, democràtica i pacífica que va decidir a través de les urnes que volia ser un Estat. Van arribar a votar dues vegades."

Pujol ha retret a l'oposició que no analitzi tota la història de la via eslovena ni parli del "carnisser" Slobodan Milosevic, expresident de Sèrbia i Iugoslàvia, acusat de crims contra la humanitat.

Notícia relacionada: La via eslovena: la independència sense diàleg i amb sang

 

L'oposició, entre la rectificació i l'ombra del 155

Des dels comuns, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha reclamat a Torra que rectifiqui les seves declaracions sobre la via eslovena i l'ha acusat de generar alarma social:

"Demanaria que, en un exercici responsable del seu càrrec, en un moment tan complicat, si vol fer propostes, ho faci al Parlament, perquè declaracions que només contribueixen a generar més incertesa i angoixa no ajuden."

La mateixa petició a Torra ha fet el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, que ha demanat a ERC que també reclami una rectificació a Torra.

El responsable d'organització del PSC, Salvador Illa (ACN)


El PSC reclama al president de la Generalitat que comparegui al ple per donar explicacions per la seva apel·lació a la via eslovena. El secretari d'organització dels socialistes, Salvador Illa, ha advertit que l'aposta per la via eslovena i la no intervenció dels Mossos en els talls de carreteres dels CDR "posen en risc l'autogovern".

"Ens preocupa molt que aquest tipus de declaracions, combinades amb aquest tipus d'actituds, una desautorització del cos de Mossos d'Esquadra, una impunitat de gent que afecta el dret de mobilitat dels catalans i unes declaracions irresponsables poden posar en risc l'autogovern de Catalunya."

El diputat de Ciutadans Nacho Martín ha definit Torra com "un piròman al capdavant de la Generalitat" i ha acusat Torra d'estar "enverinant la convivència i incendiant els carrers de Catalunya". Per això, s'ha preguntat quan actuarà Pedro Sánchez:

"Què més ha de passar perquè sancioni els seus socis?

S'ha demostrat que el govern de Torra és un perill públic per a la democràcia i no ens podem quedar de braços plegats."

I el diputat del PP al Parlament Santi Rodríguez ha instat la cap de l'oposició, Inés Arrimadas, a presentar una "moció de censura" contra el govern de Quim Torra i ha exigit que comparegui per explicar el "full de ruta bel·licista".

ARXIVAT A:
ERCProcés catalàPDeCATQuim TorraRoger TorrentPSCEn comúCsJxCatPP
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut