Mapa de barres de les eleccions generals a Catalunya
Mapa de barres de les eleccions generals a Catalunya
Madrid

ERC i DL hauran de pactar si volen tenir grup propi al Congrés

Només la formació catalana En Comú Podem pot formar grup parlamentari al Congrés dels Diputats sense pactar

Actualitzat

Amb els resultats de les eleccions generals del 20 de desembre a la mà, només una formació catalana, En Comú Podem, pot formar grup parlamentari al Congrés dels Diputats sense pactar. La normativa de la cambra baixa conclou que per formar grup es necessiten almenys 15 diputats, independentment del percentatge de vot obtingut en els comicis. També ho poden fer, segons la llei, la formació o formacions que sumin almenys 5 diputats i un 15% dels vots corresponents a les circumscripcions on han presentat candidatures o hagin obtingut un 5% dels vots al conjunt de l'estat.

En Comú Podem s'ha imposat en aquests comicis amb 12 dels 47 diputats que hi havia en joc i amb un 26,91% dels vots a Barcelona, un 20,65% a Tarragona, un 15,34% a Lleida i un 16,26% a Girona.

ERC, la segona formació catalana amb més escons al Congrés, ara per ara no pot formar grup propi pels resultats obtinguts a la demarcació de Barcelona, ja que ha obtingut 5 diputats, però el percentatge de vot es queda a les portes del 15% necessari, un 14,48%. I és que a les altres demarcacions sí que superava el límit: un 17,48% a Tarragona, un 22,26% a Lleida i un 23,44% a Girona.

Per tant, Esquerra hauria de repetir el tàndem amb Democràcia i Llibertat, l'antiga Convergència, del 27-S si vol tenir grup propi a la cambra baixa. Un grup que aplegaria els 17 diputats independentistes que han sortit elegits a les urnes. DL, amb 8 escons, ha obtingut un 13,25% a Barcelona, un 15,31% a Tarragona, un 24,28% a Lleida i un 25,03% a Girona. Caldrà veure, però, si, finalment, pacten i formen grup o acaben integrant tots dos el Grup Mixt.

El PNB, per la seva banda, sí que obté grup propi: ha aconseguit sis escons i un 27,93% dels vots a Biscaia, un 23,51% a Guipúscoa i un 15,83% --pels pèls-- a Àlaba.

En qualsevol cas, un cop celebrades les eleccions, el Congrés i el Senat es constituiran ja l'any que ve. La data escollida per a la constitució de les Corts espanyoles serà el 13 de gener.

Anar al contingut