Madrid

ERC i DiL votaran "a l'unison" i només es plantegen abstenir-se si hi ha un compromís amb el referèndum

Hores abans de les reunions amb Sánchez, Tardà i Rufián s'han reunit amb Homs i s'han compromès a defensar el govern i el Parlament catalans

Actualitzat

El líder del PSOE i candidat a la investidura, Pedro Sánchez, s'ha reunit aquest dimarts a la tarda amb els representants dels partits sobiranistes catalans amb representació al Congrés dels Diputats. Esquerra Republicana i Democràcia i Llibertat han traslladat a Sánchez que votaran "a l'unison" al ple d'investidura i que només es plantegen l'abstenció si es compromet a convocar un referèndum d'autodeterminació a Catalunya.

Ho ha anunciat, després de la reunió entre les delegacions d'Esquerra i el PSOE, Joan Tardà:

"En tot el que estigui relacionat amb Catalunya, els vots d'ERC i de DiL seran els mateixos i serem els soldats no armats del govern de Catalunya a Madrid"

Tardà ha dit que no es pronunciaran sobre la conformació del futur govern fins que Sánchez i el PSOE "s'aclareixin" i el presidenciable digui "amb qui es casa". Tardà, que ha qualificat la trobada de "cordial" i "interessant", ha avançat que els republicans debatran el seu posicionament quan sàpiguen "si hi ha govern i si el fa amb uns o amb altres", en referència a Podem i Ciutadans.

El diputat d'Esquerra ha aclarit que Sánchez ni els ha demanat res ni tampoc ha fet cap oferta, però sí que els ha transmès que "mai, mai, mai" acceptarà la celebració d'un referèndum sobre la independència de Catalunya. Tardà ha admès que, si els socialistes pactessin amb Podem i tots dos partits "vinguessin amb el referèndum sota el braç", els independentistes es plantejarien l'abstenció. S'ha mostrat convençut, però, que això "no passarà".

Homs: "Ni tan sols podem abstenir-nos"

Una hora després de la reunió amb Esquerra, Sánchez s'ha trobat amb el cap de llista de Democràcia i Llibertat, Francesc Homs. El portaveu de DiL ha reiterat que, "amb el que es coneix fins ara", la posició de la seva formació és un 'no' a la investidura de Sánchez. Tanmateix, ha obert la porta a un canvi si hi ha un compromís amb el referèndum:

"Si hi hagués una proposta de referèndum per la seva banda, la valoraríem"

Homs ha posat èmfasi en el fet que "no entendria com una proposta que es diu progressista i de canvi no permet votar per dirimir el futur polític de Catalunya" i ha alertat Sánchez que, si "no assumeix una cosa tan bàsica com resoldre les coses votant en democràcia, ni tan sols podem abstenir-se".

Hores abans de les reunions amb el candidat socialista, Tardà i Rufián s'han reunit amb Homs i s'han compromès a defensar el govern i el Parlament catalans.

Crida de Domènech a un suport "actiu o passiu"

Les reunions de Sánchez amb els sobiranistes es fan sense gaires perspectives d'acord, després que en les últimes hores els socialistes s'han reafirmat en la seva negativa a un referèndum d'autodeterminació a Catalunya. Aquest dilluns, Podem va incloure el referèndum com un element "imprescindible" en el seu document per buscar un acord amb els socialistes. A la tarda, el líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech, va mostrar-se partidari d'un suport "actiu o passiu" d'ERC i DiL a la investidura de Sánchez, si hi ha acord amb Podem.

La data del debat d'investidura, el 2 de març, obre el compte enrere per a les negociacions. Els nou diputats d'Esquerra i els vuit de Democràcia i Llibertat podrien tenir un paper determinant en cas que el PSOE arribés a un acord amb Podem i les confluències, però no pogués concretar l'abstenció de Ciutadans.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut