Barcelona

ERC i els comuns posen la pilota a la teulada de JxCat per desencallar la situació

Hi ha resistència a descartar definitivament la candidatura de Puigdemont i, sobretot, la de Sànchez

RedaccióActualitzat

En plena Setmana Santa, Esquerra Republicana de Catalunya i Catalunya en Comú-Podem estan tirant aquests dies la pilota a la teulada de Junts per Catalunya per desencallar la situació política.  

Malgrat les veus que insisteixen que hi ha marge per tornar a posar la investidura de Carles Puigdemont sobre la taula, els altres partits implicats no ho veuen viable.

Entre altres raons, moltes fonts consideren que recuperar Puigdemont com a candidat pot comportar problemes judicials als membres independentistes de la mesa del Parlament, molts dels quals no estan disposats a assumir-los.

Per part d'ERC, Pere Aragonès ha reclamat aquest dijous a Puigdemont que es defineixi. Entrevistat a "Els matins" de TV3, Aragonès ha reclamat una investidura que permeti formar govern:

"Ell va dir que es retirava. Per tant, si hi ha algun canvi, qui primer ho haurà de dir i proposar, és ell, i sobretot en la situació actual en què es troba, detingut a Alemanya. El que hem de fer és avançar cap a una investidura que permeti formar govern, és a dir, nosaltres hem pres molts riscos. No és una qüestió de valentia, sinó d'efectivitat, que tingui un resultat. I aquí és el que estem treballant i ho farem conjuntament."

I és que els partits independentistes s'havien fixat com a objectiu investir president i tenir govern abans de la setmana santa, i això no s'ha complert.


 

Domènech insisteix amb el govern d'independents

Per desbloquejar la situació, ERC es mostra oberta a negociar amb CEC-P, que s'ha ofert a facilitar un govern transversal i "catalanista" format per independents. Els republicans no veuen factible aquest govern, però si un acord parlamentari.

Xavier Domènech ha insistit aquest dijous, també a "Els matins", en la proposta del govern d'independents amb suport ampli:

"Si veiem que són les motxilles les que estan bloquejant el futur del país, i això no es pot permetre, és fer un pas enrere perquè el país faci un pas endavant, i per això proposem aquest govern de la democràcia, de la transversalitat i del progrés, format per independents."

 

 

Recuperar la candidatura de Jordi Sànchez

Malgrat tot això, l'altra candidatura que encara no es descarta és la de Jordi Sánchez. Això és degut a que es considera que les mesures cautelars obligatòries imposades per l'ONU a Espanya han de fer-la possible.

I si no fos possible Sànchez, segons algunes fonts, es buscaria un altre candidat, i el PDeCAT ho aprofita per demanar que sigui un dels seus diputats.

Mentrestant, el president del Parlament, Roger Torrent, continua amb les reunions per fer un front per defensar la democràcia. Aquest dijous n'ha tingut amb representants dels sindicats USOC i la Intersindical.

ARXIVAT A:
InvestiduraEleccions 21DGovern empresonatProcés català
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut