Barcelona

ERC i CiU creuen que la jornada sobiranista va ser positiva

L'endemà de les consultes, els partits catalans n'han fet la seva valoració. Esquerra i Convergència creuen que la jornada va ser positiva. El PSC ha criticat la posició de Convergència. El "sí" es va tornar a imposar amb rotunditat, amb més del 90%, en les consultes sobre la independència de Catalunya celebrades diumenge a 79 municipis catalans. La participació mitjana, però, va ser un 6% inferior a la primera onada de referèndums del 13 de desembre i es va situar en un 21%.

Actualitzat
El portaveu del PSC, Miquel Iceta, ha expressat la seva "perplexitat" pel paper menor que ha tingut CiU en la jornada de consultes d'autodeterminació d'ahir, després de l'"entusiasme" que van demostrar alts dirigents convergents en la primera tanda de consultes del desembre passat. Iceta ha expressat el seu respecte per aquestes consultes però, amb un "on és Wally?" s'ha referit a la poca presència que hi ha tingut CiU i que ha atribuït a la proximitat de les eleccions catalanes. En tot cas, Iceta ha subratllat: "Respectem tots els processos organitzats per entitats, però aquest no és el nostre model, el nostre és aplicar i defensar el nou Estatut".

ERC treu importància al descens de participació i reprotxa a CiU que no es "mulli"

ERC ha tret importància al descens de la participació en les consultes d'autodeterminació i ha reprotxat a CiU que no s'hagi "mullat" en aquesta última ronda. El portaveu d'ERC, Ignasi Llorente, ha opinat que CiU només té les eleccions "com a prioritat" i, en conseqüència, "qualsevol cosa que pugui obligar-los a mullar-se o a posicionar-se, com les consultes, intentaran eludir-la". Pel que fa al descens en la participació, Llorente ha comentat que aquest no és el "debat central", perquè és "difícil" fer comparacions en "territoris diferents".

CDC deplora que es ridiculitzin les consultes i nega tebiesa en el seu suport

El secretari general adjunt de CDC, Felip Puig, ha fet una valoració "molt positiva" de l'índex de participació en les consultes sobiranistes municipals de diumenge, ha negat que hagi decaigut el suport de la seva formació a aquestes iniciatives de la societat civil i ha denunciat l'intent de "ridiculitzar-les". Felip Puig ha destacat que qui pretengui "riure's" d'aquesta "suposada baixa participació" ignora que es tracta de l'única "causa civil" que està concitant en aquests moments la "mobilització d'una quarta part de la població" de Catalunya.

ICV creu que les consultes passen a "un segon terme" a causa de la crisi

La dirigent d'Iniciativa i portaveu parlamentària d'ICV-EUiA, Dolors Camats, ha manifestat que les consultes sobre la independència passen a "un segon terme" a causa de la crisi econòmica. Segons Camats, probablement aquesta reculada "de participació i mobilització respon a una situació de crisi econòmica profunda". En qualsevol cas, ha valorat positivament la mobilització de més de 62.000 persones.

Ciutadans titlla de fracàs "rotund" les consultes independentistes

El portaveu de Ciutadans, Jordi Cañas, ha qualificat de "rotund" i "estrepitós fracàs" les consultes independentistes celebrades ahir a Catalunya. En roda de premsa, Cañas ha assenyalat que aquestes dades demostren que, una vegada restats els vots negatius, les abstencions i els nuls, "només el 19%" dels catalans són independentistes, per la qual cosa no és necessari "fer el paperot" ni "simulacres de consultes".

El PP lamenta no poder fer res per evitar les consultes

La secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, ha denunciat una vegada més que les consultes celebrades sobre la independència són "il·legals" perquè "no es poden convocar referèndums més enllà del que diu la Constitució". Tot i això, ha explicat que el PP no hi pot fer res perquè "els que tenen mitjans per evitar-les són els que governen Catalunya i Espanya".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut