Madrid

ERC i CiU consideren "esperpèntic" i "inacceptable" l'objectiu de dèficit

El portaveu dels republicans al Congrés, Alfred Bosch, afirma que el nou objectiu de dèficit, fixat en l'1,58% per a Catalunya, implica "pidolar un préstec per recuperar una fracció dels recursos que surten" d'aquí. Des de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida alerta que amb aquests números no es poden fer pressupostos "sense carregar-se el benestar dels més febles".

Redacció/ACNActualitzat
Diversos partits catalans han reaccionat a la xifra de l'objectiu de dèficit per al 2013, que per a Catalunya és de l'1,58%. El portaveu d'ERC al Congrés, Alfred Bosch, considera "esperpèntic que ens facin pidolar un préstec per recuperar una fracció dels recursos públics que cada any surten de Catalunya". El que és "més feridor" és que "el més gran morós, l'Estat, s'apropiï de la major part del marge de dèficit i que tingui la barra de limitar el nostre endeutament molt per sota del que ens correspondria en termes de pes proporcional".

Bosch ha denunciat que el sostre de dèficit fixat per l'Estat és "arbitrari" i ha criticat que el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, "no tingui en compte les conseqüències sobre les polítiques publiques de sanitat, educació i serveis socials, que suposen el 85% del pressupost de la Generalitat de Catalunya".

El diputat d'ERC ha deplorat "que Montoro passi per damunt de 135 diputats al Parlament de Catalunya, que imposi patiment i malestar social i impedeixi que el Parlament exerceixi les seves competències". Això és "encara més deplorable" quan la imposició ve "d'un ministre que ha esgotat el límit de dèficit de l'Estat a meitat d'exercici".

De la seva banda, el portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran, ha qualificat "d'inacceptable" l'objectiu fixat per a Catalunya. A través del seu compte de Twitter, Duran ha alertat que amb aquests números no es poden fer pressupostos "sense carregar-se el benestar dels més febles". "L'Estat gasta dues terceres parts de la despesa total i un terç les comunitats autònomes, però en el repartiment del dèficit es queda molt més de dues terceres parts". Això, segons Duran, és una asfixia per a les comunitats i per a Catalunya en particular.

Tot i això, segons Duran, més enllà de la decisió del govern espanyol, no cal perdre la memòria: "Estem així pel dèficit generat pel tripartit de PSC, ERC i ICV."



 

Anar al contingut